te is rosszul tisztitod az iphone od igy csinald jol03-iglass-iphone-uvegfolia

Te is rosszul tisztítod az iPhone-odat, így csináld helyesen!

Végre látjuk a járványidőszak végét, és mostanra biztosan mindenkinek berögzült a kézmosás és a fertőtlenítés fontossága. A megelőzés érdekében azonban van valami, amiről semmiképp sem feledkezhetünk meg – koronavírus ide vagy oda: az iPhone-unk. A telefonunk az egyik legkoszosabb tárgy, amihez csak hozzáérünk, mégis sokan megfeledkezünk ennek tisztításáról, vagy éppen rosszul csináljuk. Az iGlass csapata ezért most elárulja, hogyan ne és hogyan tisztítsd az iPhone-odat!

Így NE tisztítsd az iPhone-odat!

Miért is fontos annyira az iPhone-unk tisztán tartása? Lehet, hogy nem is gondoltad volna, de egy nap átlagosan 2600-szor nyúlunk hozzá, és két centinként 25 ezer (!) baktérium található rajta. Ez több, mint amennyit egy konyhapulton, egy kutya etetőjén vagy egy kilincsen találunk. Hiába tisztítod a kezed, ha utána megfogod a koszos telefonod és az arcodhoz érsz – éppen ezért az Apple is hangsúlyozza, mennyire fontos most erre is ügyelni. Azonban nem mindegy, hogyan!

te is rosszul tisztitod az iphone od igy csinald jol02-iglass-iphone-uvegfolia

Bár a 100%-osan biztonságos megoldások az iPhone-ok típusától függően is változnak, itt van néhány tipp, melyeket általánosan érdemes megfogadni:

  1. Kerüld a vegyi anyagokat, kemikáliákat!* Minden, ami nem víz, károsíthatja az iPhone-od, csökkentheti a vízállóságát vagy leszedheti róla a bevonatot. Maradj inkább a nedves vagy száraz törlőkendőknél.
  2. Ne használj durva törölközőket vagy anyagokat! Mindenképp puha, lehetőleg a kamera lencsékre és kijelzőkre kifejlesztett anyagot használj.
  3. Légy tisztában az iPhone-od vízállósági besorolásával! Nem minden iPhone vízálló – a régebbi modelleket már egy kevés víz is károsíthatja! Azonban, még ha új készüléked is van, semmiképp ne áztasd tisztítás közben.
  4. Kerüld a préselt levegőt! Bár néhány helyzetben hasznos lehet, alapvetően jobb, ha nem ezzel próbálkozol.

*Megjegyeznénk, hogy az első szabály alól kivétel az iPhone 11 és a 11 Pro: az Apple megerősítette, hogy ezeket nyugodtan tisztíthatjuk meleg, szappanos vízzel. Az ennél erősebb vegyszereket azonban továbbra is érdemes kerülni.

Így tisztítsd az iPhone-odat!

te is rosszul tisztitod az iphone od igy csinald jol01-iglass-iphone-uvegfolia

Az első és legfontosabb szabály: mindig húzd ki az áramforrásból, vagy vedd le a vezeték nélküli töltőről a telefonod tisztítás előtt! Mielőtt nekikezdesz, merítsd vagy kapcsold ki teljesen!

Ezután töröld át a kijelzőt és a kávákat egy enyhén nedves törlőkendővel – ahogy említettük, a legjobbak a kifejezetten erre kifejlesztett változatok. Ügyelj rá, hogy ne kerüljön semmi a telefon nyílásaiba, csatlakozóiba!

Fontos gyorsan cselekedni, ha az iPhone-odhoz ér valamilyen testápoló, savas étel, smink, kosz vagy homok. Amire pedig még érdemes figyelni, az a töltőnyílás, ugyanis ha sosem tisztítottad még ki, hamarosan gondjaid akadhatnak a töltéssel vagy a kábeles adatátvitellel. Szerencsére ez nagyon egyszerű: kapcsold ki a telefonod, majd használj egy fa/műanyag fogpiszkálót és finoman szedd ki a szennyeződéseket! Ha pedig esetleg homok vagy durvább kosz került bele, akkor kivételesen prbóálkozhatsz a levegő spray-jel de ezt az Apple sem ajánlja, ezért inkább vigyázz, hogy ne legyen rá szükség.

A hangszóró rácsokról se feledkezz meg, melyeket a legkönnyebben egy régi, elhasznált elektromos fogkefével tisztíthatsz meg.

te is rosszul tisztitod az iphone od igy csinald jol04-iglass-iphone-uvegfolia

Az iPhone-od tisztításához tehát nem igazán lesz szükséged különleges termékek beszerzésére, bár egy UV-s fertőtlenítő is nagyon hasznos lehet, ha komolyan veszed a témát. Te ügyelsz az iPhone-od tisztítására? Mit tettél érte eddig?

 

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone-os vagy, IDE kattintva megtekintheted iPhone üvegfólia és más prémium iGlass iPhone kiegészítőinket!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük