A751F57C 15D9 4061 B032 F6094574F327-iglass-iphone-uvegfolia

Ártatlannak bizonyult a Siri: nem bűnös a beszélgetéseink rögzítésében – Vagy mégis?

Régóta érik vádak az Apple-t, miszerint a Sirin keresztül lehallgatják a felhasználók beszélgetéseit, sőt, 2019-ben még bizonyíték is kiszivárgott. A vállalat ekkor komoly változásokat ígért, ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy most újabb perrel kelljen szembesülniük. Az iGlass most elárulja, mi lett az ítélet!

Összefoglalva, az Apple hosszan tárolt anoním felvételeket a Siri indításokról, amelyek elemzésre használhatók a Siri fejlesztésének érdekében – meghatározva, hogy a hangsegédet milyen gyakran indították el akaratlanul. Persze a megfelelő analízishez ezeket valódi embereknek kellett meghallgatniuk.

S bár az Apple igyekezett mindenkit biztosítani afelől, hogy a felvételek mentesek mindennemű azonosításra alkalmas adattól, könnyű rájönni, hogy ez lehetetlen: ha a Siri véletlenül kapcsolt be, akkor biztosan hallott olyasmit, amit nem kellett volna. Egy ilyen “hallgatásra” alkalmazott dolgozó el is árulta a The Guardian-nak, hogy a felvetelek konkrét neveket, címeket, de doktor-páciens beszélgetéseket, üzleti találkozókat, drog ügyleteket és még szeretkező párok anyagát is tartalmazták.

A helyzetet tovább súlyosbította, hogy az Apple nem maguk között, hanem harmadik félnek továbbítja a felvételeket, ráadásul – hacsak nem kapcsoljuk ki a Sirit teljesen – nincs is más választásunk. Így hamar meg is született a “felhasználók privát beszélgetéseinek szándékos, hozzájárulásuk nélküli felvételéről” szóló újabb vád.

Ráadásul, míg általában nem ütközik törvénybe egy beszélgetés rögzítése, ha az egyik fél tud róla (például felvehetsz egy telefonbeszélgetést, amíg Te tudsz erről), Kaliforniában a szóbeli kommunikáció mindennemű felvétele tilos, amíg abba mindkét fél bele nem egyezik.

Hey Siri

4BA5EDD1 97C8 4425 B496 850B82E5FBF1-iglass-iphone-uvegfolia

Azt érdemes tisztázni, hogy – állítólag – magától egyetlen Apple készülék sem rögzít beszélgetéseket, csak ha meghallja a “Hey Siri” parancsot – vagy amikor azt hiszi, hogy ezt hallotta. A probléma pedig pontosan itt kezdődik.

Az ítélet

A Bloomberg szerint a per egyelőre lekerült a bíróság asztaláról – bizonyíték hiányában. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vitának örökre vége szakadt volna.

Te megvetted volna az iPhone-od, ha tudod, az akaratod nélkül is rögzítheti a beszélgetéseid?

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone-os vagy, IDE kattintva megtekintheted prémium iPhone üvegfólia és más iGlass kiegészítőinket!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük