iphone-gyorstolto

iPhone gyorstöltő: így befolyásolja az akkumulátorod élettartamát a használata

Az idő mindannyiunk egyik legértékesebb kincse, így nem meglepő, hogy sokan lelkesen élünk a gyorstöltés lehetőségével. Az iPhone gyorstöltő használata valóban nagyon kényelmes lehet, amikor sürgősen szükségünk van az eszközre, de vajon befolyásolja ez az akkumulátor élettartamát? A válasz igen és nem: az összefüggés nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

 

Mi is az a gyorstöltés?

 

A gyorstöltés pontosan az, aminek hangzik: egy olyan töltési technikáról van szó, amely lehetővé teszi, hogy a telefon gyorsan nyerjen akkumulátorteljesítményt. A hagyományos módszerekhez képest jelentősen lerövidíti a töltési időt.

Az előnyök kihasználásához szükséged lesz egy gyorstöltőre (amelyet konnektorba kell dugnod) és egy azzal kompatibilis telefonra.

A gyorstöltés először csak a csúcskategóriás zászlóshajó-modellek kiváltsága volt, de 2023-ban már nem ritka, hogy középkategóriás telefonokon is találkozhatunk vele.

 

Árt-e az akksimnak az iPhone gyorstöltő használata?

 

Az akkumulátorok általában a jobban teljesítenek, ha lassabban töltődnek. A gyorstöltés általában magasabb áramot használ, ami az akkumulátorban lévő részecskéket sűrűbbé téve elvileg csökkenti az élettartamukat. Ugyanakkor a gyorstöltés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az akkumulátor élettartama jelentősen rövidül.

A 9to5Mac megállapításai szerint például a gyorstöltés valójában nem okoz nagyobb kárt a telefonban, mint a normál töltés. Felforrósíthatja azt, de nem olyan extrém mértékben, hogy észrevehető kárt okozna. A fő módja annak, hogy kárt tegyél a telefonodban, sokkal inkább a rossz töltési technika.

 

Így működik és itt ronthatod el

 

iphone gyorstöltő

 

A gyorstöltés két fázisban történik. Az elsőt úgy tervezték, hogy a telefonodat – ideális esetben – akkor töltsd fel, amikor már majdnem teljesen lemerült, így a töltöttséged a felére vagy háromnegyedére nő.

Ezután a töltés lelassul – ez azért van, mert egy üres akkumulátor gyorsan fel tudja venni a töltést, de egy majdnem teli akkumulátor nem. Ez a jelenség megmagyarázza, hogy miért tart az utolsó 10% gyakran hosszabb ideig.

A teljesen vagy majdnem teljesen feltöltött akkumulátort úgy kell elképzelni, hogy egy folyamatos stresszhelyzetben van. Ez idővel csökkenti az akkumulátor egészségét. Ha az iPhone-odat maximális töltöttségi szint mellett is bedugva hagyod (akár gyorstöltővel, akár hagyományos töltővel), akkor idővel károsítod az akkumulátort.

 

Tesz-e valamit ezellen az Apple?

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az iOS az akkumulátor- és töltéskezelő funkciója gondosan kezeli a töltési ciklust. Ha éjszakára töltőn hagyod a telefont, az újabb modellek megtanulják a rutinod, és megvárják, hogy épp ébredés előtt töltse fel az utolsó 10%-ot. A hő ellen pedig az Apple olyan technológiát alkalmaz, amely leállítja a gyorstöltést, ha a telefon és az akkumulátor túlságosan felmelegszik. Ezért van az, hogy gyorstöltés esetén észreveheted, hogy a töltés 80%-nál szünetel, hogy a telefon megfelelően lehűlhessen.

Egy másik fontos tényező a használt töltő és töltőkábel minősége. A rossz minőségű töltők és kábelek használata károsíthatja az akkumulátort, és potenciálisan lerövidítheti annak élettartamát, ezért ügyelj rá, hogy csak megbízható gyártótól származó változatokat vásárolsz, mint például az iGlass iPhone gyorstöltő termékek.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a hőmérséklet, amelyen az iPhone-odat töltöd, szintén hatással lehet az akkumulátor élettartamára. Ha az akkumulátort szélsőséges hőmérsékletnek tesszük ki, akár melegnek, akár hidegnek, az károsíthatja és lerövidítheti az élettartamát. Általánosságban elmondható, hogy ha lehetséges, kerüld az iPhone töltését extrém meleg vagy hideg körülmények között. Ha mégis ilyen körülmények között kell töltened, próbáld meg kerülni, hogy hosszabb időre bedugva maradjon.

Most akkor használd vagy ne használd?

 

Minden csak preferencia kérdése, de nem tudunk felhozni jelentős érveket, amelyeknek meg kellene akadályozniuk az iPhone gyorstöltő alkalmazásában. Ha szeretnéd minimálisra csökkenteni az időt, amíg telefonod a kábelhez van kötve, akkor a válasz a gyorstöltés. Végül pedig érdemes megjegyezni azt is, hogy az okostelefonok akkumulátorának élettartama idővel elkerülhetetlenül csökken, függetlenül attól, hogy hogyan töltik. Ez sajnos vagy nem sajnos teljesen normális, ezért érdemes kicserélni az akkumulátort, ha már észrevehetően csökkent a teljesítménye vagy a Beállításokban látod, hogy rossz állapotban van.

 

Ha épp keresgélsz, a IDE kattintva beszerezheted prémium iPhone gyorstöltő kábelünket vagy MagSafe töltőnket a készülékedhez!

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük