type c kábel

Az iPhone 15 USB-C csatlakozója a Lightninghoz hasonló csavarral érkezhet – Ez lehet a Type C kábel és az USB-C jövője az Apple tervei szerint

 

Ha épp a gyorstöltést támogató Type C kábel keresésében vagy, nézd meg prémium 1 méter hosszúságú gyorstöltő kiegészítőnket:

 

Az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro USB-C portja és a hozzá tartozó töltőkábelek egy Lightning-szerű hitelesítő chippel lesznek ellátva, ami potenciálisan korlátozza a funkcionalitásukat az Apple által nem jóváhagyott kiegészítőkkel – derül ki a Weibo-n megosztott pletykákból. Nos, hogy milyen jövőt tervez az Apple a Type C kábel és az USB-C csatlakozó számára? Eláruljuk, mire számíthatunk a pletykák szerint…

A pletyka azt állítja, hogy az Apple az USB-C saját változatát fejlesztette ki az idei iPhone 15 termékcsaládhoz, és egy olyan felhasználótól származik, aki azt állítja, hogy integrált áramkör-szakértő, 25 éves tapasztalattal az Intel Pentium processzorainál.

Az integrált áramköri (IC) interfészek olyan félvezető chipek, amelyeket az eszközök közötti információmegosztás kezelésére használnak. A 2012-es bevezetésük óta az első gyártású és az MFi-tanúsítású Lightning-portok és -csatlakozók tartalmaznak egy kis IC-t, amely megerősíti a csatlakozásban részt vevő alkatrészek hitelességét. A nem MFi-tanúsított, harmadik féltől származó töltőkábelek például nem rendelkeznek ezzel a chippel, ami gyakran “Ez a tartozék nem támogatott” figyelmeztetést eredményez a csatlakoztatott Apple-eszközökön.

A hitelesítő chip lehetővé teszi az Apple számára, hogy a vásárlókat valódi iPhone-perifériák vásárlására ösztönözze, és jutalékot kapjon az MFi-tanúsított tartozékokért, ugyanakkor lehetővé teszi az Apple számára a hamisított és potenciálisan veszélyes tartozékok elleni fellépést is.

A legújabb pletyka szerint az Apple hasonló egyedi IC-t fejlesztett ki az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro USB-C portjaihoz, valamint feltehetően a töltőkábelekhez. Az iPhone 15 termékcsalád mellett a jelek szerint az új IC-t az új MFi-tanúsított perifériákhoz szánják.

 

Érdemes megjegyezni, hogy az Apple által jelenleg a 10. generációs iPadben, az iPad miniben, az iPad Airben és az iPad Próban használt USB-C interfész nem tartalmaz hitelesítésre szolgáló IC chipet, vagyis ez lenne az első ilyen jellegű portok esetében, amelyeket a vállalat kínál.

 

Egyelőre nem világos, hogy ez a kiegészítés komoly hatással lehet-e az új készülékek funkcionalitására, de elképzelhető, hogy az Apple az olyan funkciókat, mint a gyorstöltés és a nagy sebességű adatátvitel, az Apple és az MFi tanúsítvánnyal rendelkező Type C kábel eszközökre korlátozhatja.

 

A Type C kábel és az USB C jövője Kuo szerint

 

Ming-Chi Kuo, az Apple elemzője szerint az iPhone 15 és iPhone 15 Plus USB-C portja továbbra is USB 2.0 sebességre korlátozódik – ugyanúgy, mint a Lightning. Csak az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modellek kapnak majd a jelek szerint gyorsabb átviteli sebességet. Ennek eredményeképpen az egyetlen jelentős különbség a Lightning és az USB-C között a standard iPhone 15 modelleknél egyszerűen a csatlakozó fizikai formája lehet.

A jelentés különösen hihető, mivel ez gyakorlatilag a belépőszintű iPad és az iPad Pro közötti megosztottságot tükrözné. Bár mindkét iPad modell rendelkezik USB-C porttal, a 10. generációs iPad legfeljebb 480 Mbps USB 2.0 sebességre korlátozódik, míg az iPad Pro teljes értékű Thunderbolt sebességet kínál, akár 40 Gbps-ig.

 

Ha épp Type C kábel keresésben vagy a szinkronizáláshoz és a töltéshez, nézd meg az iGlass Type C kábel – Lightning kiegészítőnket IDE kattintva.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük