acel applewatch szij 1-iglass-iphone-uvegfolia

Túl az iPhone-on: mit hozhat a jövő az Apple számára?

 

Oké-oké, ha már túl az iPhone-on, akkor megjegyeznénk, hogy az iGlass-nél sem csak iPhone, hanem más Apple-kiegészítőkre is lecsaphatsz ám, mint például a Milánói acél AppleWatch szíj kiegészítőnk, amit a figyelmedbe ajánlanánk, ha számodra sem csak a telefonokban merül ki az Apple rajongás:

 

Most pedig nézzük is az Apple jövőbeli kilátásait…

 

Az Apple már jó ideje a világ legértékesebb részvénytársasága. Világszínvonalú termékeivel, globális márkaismertségével és páratlan ügyfélhűségével könnyű belátni, hogy miért. Az Apple nagyrészt egy terméknek köszönheti sikerét: az iPhone-nak.

Azt is mondhatjuk, hogy az iPhone a valaha készült legnagyszerűbb fogyasztói termék. Gyakran mondjuk lazán, hogy valami “megváltoztatta a világot”, de az iPhone esetében ez nagyon is igaz. És az Apple, a részvénytulajdonos alkalmazottai és a befektetői mindannyian profitáltak belőle. A részvények az elmúlt évtizedben több mint 850%-ot emelkedtek. Miután az Apple állítólag 150 millió dollárt költött az iPhone kifejlesztésére, azóta jóval több mint 1 billió dollárt keresett rajta. Ez olyan jó megtérülés, amilyet a modern üzleti világban még nem láttunk.

Az Apple a világ tetején van – és ebből a szempontból nehéz elképzelni, hogy a vállalat hogyan lehetne más, mint az a piacvezető és ízlésformáló, ami az utóbbi időkben volt. Nem akarjuk azt sugallni, hogy a hanyatlás és a bukás küszöbön áll, de azok, akik például emlékeznek az 1990-es évek sötét napjaira, tudják, hogy a siker sosem garantált.

Mindenesetre valószínűtlen, hogy egy olyan hatalmas és meghatározó vállalat, mint az Apple, egyszerűen eltűnjön az éterben. De ahogy a vállalat nő és érik, tagadhatatlan, hogy a természete változik. Ezek a változások nem példátlanok. Az elmúlt évtizedekben a domináns technológiai cégek között megfigyelhető volt egy minta. Ahol egykor talán úgy uralták a világot, hogy előállították azt, amire mindenkinek szüksége volt – legyen az egy hardvertermék vagy egy kulcsfontosságú szoftver -, úgy tűnik, hogy végül egy új formát alakítanak ki, ahol kevésbé a kulcsfontosságú termék előállítására, hanem inkább a szolgáltatásra összpontosítanak.

Az Apple már a kezdetektől fogva az IBM ellenpólusának tekintette magát, amelyet nem kötnek a hagyományok vagy a begombolt vállalati ideológia, hanem kalózoknak és lázadóknak, amit talán a legjobban az a híres fotó foglal össze, amelyen Steve Jobs társalapító színes gesztust tesz a monolitikus cég egyik épülete előtt.

 

acél applewatch szíj

 

Az IBM volt az Apple indulása idején a számítástechnikai piac meghatározó ereje, akit le kellett győzni. Egyszerűen fogalmazva, mindenhol ott volt. És mégis legyőzték, legalábbis ezen a téren. De mivel a vállalat több évtizedes fejlődéssel, különböző vállalatok felvásárlásával és különböző üzletágak kiépítésével töltötte az időt, a számítástechnikai piacon elszenvedett veresége nem jelentett egzisztenciális válságot a vállalat számára; ehelyett a vállalati szolgáltatásokra összpontosított, és a mai napig sikeres maradt, még ha már nem is olyan ismert név, mint egykor volt.

Ezzel elérkeztünk a Microsofthoz: egy másik vállalathoz, amely egykor a számítástechnika legnagyobb szereplője volt. A Microsoft természetesen rendkívül sikeres volt az 1990-es években, az Office termelékenységi csomag és a Windows operációs rendszer fénykorában. És az IBM-hez hasonlóan az Apple legnagyobb ellensége volt abban az időszakban, mivel a Mac és a Windows örök harcot vívott a személyi számítógépek piacáért. A vállalat azonban lemaradt a mobil számítástechnika forradalmáról, és – az IBM-hez hasonlóan – taktikát váltott, hogy inkább a szolgáltatásokra összpontosítson. Manapság a Microsoft mindenki legjobb barátja. Csak az elmúlt hetekben a vállalat partnerségeket jelentett be az Amazonnal (Word-dokumentumok küldése az új Kindle Scribe készülékre), a Metával (Teams és Microsoft 365 a Quest VR eszközökre), sőt az Apple-lel is (Apple Music az Xboxra és iCloud Photos támogatás a Microsoft eszközökre).

Ez lenyűgöző fejlődés egy olyan vállalat számára, amely még mindig a mindennapi technológiai tapasztalataink kulcsfontosságú részeit irányítja, a fogyasztói alkalmazásoktól, mint a Word és az Excel, az olyan mögöttes technológiákig, mint az Azure. A Microsoft azonban látta az írást a falon, amely azt üzeni, hogy nem lehet örökké a legnagyobb halnak lenni, és néha jobb, ha a táj nélkülözhetetlen részévé válunk.

 

A szolgáltatások mint a siker kulcstényezője

Hogyan vezethető vissza mindez az Apple-re? Az utóbbi időben több hír is megjelent arról, hogy a vállalat elkezdte erősíteni a hirdetési üzletágát, és az Apple TV+-on, valamint az Apple ökoszisztémájának más részein is megjelenhetnek hirdetések. Mindez néhány évvel azután történt, hogy a vállalat felgöngyölítette első próbálkozását egy hirdetési rendszer létrehozására, az iAd-ot, amely meglehetősen szertelenül bukott meg.

Bár ez a döntés nem tűnik az Apple-től megszokottnak, az indoklás egyszerű: a vállalat látta, mi történt néhány legnagyobb riválisával. Csak azért, mert most a csúcson vagy, nem jelenti azt, hogy örökké a csúcson is maradsz; jobb, ha a saját fejlődésed irányítod, mintha rád kényszerítenék.

Ezért történt a vállalatnál az elmúlt évtizedben olyan nagy elmozdulás a szolgáltatások irányába. Igen, az iPhone még mindig a vállalat bevételeinek nagyjából a felét adja (a legutóbbi negyedéves jelentés szerint), de a szolgáltatások aránya 25 százalék körül van, ami hamarosan nagyobb lehet, mint a fennmaradó három kategória (Mac, iPad és viselhető eszközök) együttvéve. (Megjegyeznénk, hogy nálunk azért egyre népszerűbb a milánói acél AppleWatch szíj is – na de vissza a kitekintéshez…)

 

A jelek a pénzügyi szolgáltatások felé is mutatnak

Amikor az Apple 2014-ben bejelentette az Apple Payt, ez volt az első kitörése a pénzügyi szolgáltatások területére, de ez inkább a kényelemről szólt. Nem úgy tűnt, hogy az Apple komolyan megpróbálna belépni az akkor 12 milliárd dolláros fintech területre. Öt évvel előrébb, és az Apple Card bejelentésével világossá vált a lényeg.

Az Apple Carddal az Apple a Goldman Sachsot használta a kérelmek jóváhagyására és a hitelek és hitelkeretek finanszírozására, tehát még mindig egy pénzintézetre támaszkodott. Az Apple Pay Later azonban az első alkalom, hogy az Apple saját maga vállalja a hitelek és hitelkeretek hitelezését és finanszírozását. Bár ez azt jelenti, hogy minden veszteséget magára kell vállalnia, ez egy hatalmas lépés egy olyan technológiai óriás számára, amelynek megvannak az erőforrásai ahhoz, hogy felvegye a versenyt a növekvő fintech térben, amely 2030-ra várhatóan eléri a 700 milliárd dollárt.

 

Az egészségügy is elkerülhetetlen lehet

Az egészségügy egy olyan iparág, amely már régóta várat magára egy komolyabb bomlasztást, és az Apple kétségtelenül bedobja magát a ringbe. A vállalat lassan növeli az egészséggel kapcsolatos kínálatát, hogy több oldalról közelítse meg az iparágat.

A számos orvosi rendelőben és kórházban megtalálható iPadekkel, a napi mozgást nyomon követő Apple Watch-okkal (melyhez nem mellesleg már milánói acél AppleWatch szíj is kapható nálunk), valamint az aktivitási, fitnesz- és egészségügyi alkalmazások csomagjával az Apple ökoszisztémája folyamatosan gyűjti az értékes adatokat, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi dolgozók számára, hogy sokkal könnyebbé és hatékonyabbá tegyék a munkájukat.

Februárban a Bloomberg arról számolt be, hogy az Apple jelentős mérföldkőhöz érkezett az Apple Watch-on keresztül történő, szúrás nélküli vércukorszint-mérés életre hívására irányuló erőfeszítéseiben. Ennek a módszernek a hatékonysága hamarosan kiderül, de a hír fontosabb része az, hogy a technológia hogyan alakíthatja át az általunk ismert egészségügyi ellátást, és hogyan teheti azt inkább megelőzővé, mint reaktívvá.

Az egészségügy egy többmilliárd dolláros iparág. Ha az Apple komoly szereplővé tud válni ezen a téren, a növekedési potenciál óriási. Ez nagyszerű hír a hosszú távú befektetőknek, akik esetleg attól tartanak, hogy az Apple hipernövekedési napjai már a múlté. S hogy az Apple Watch is mennyire népszerű, azt mi is jól látjuk az iGlass acél AppleWatch szíj iránti kereslet növekedéséből.

 

Mi lehet a következő nagy dobás?

 

Még ha az Apple egyelőre nem is vette át a Microsoft “mindenki legjobb barátja” stratégiáját, nem nehéz észrevenni, hogy már tett lépéseket ebbe az irányba: az Apple Music és az Apple TV+ már rengeteg platformon elérhető, köztük a vállalat legnagyobb versenytársai által gyártott platformokon is. Az AirPlay-t licencelték a harmadik féltől származó hangszórók és tévék számára. A vállalat még olyan szabványok kidolgozásában is együttműködött a legnagyobb riválisokkal, mint a Matter okosotthon-technológiai keretrendszer.

Az utóbbi években az Apple egyik legnagyobb hangsúlyt a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) technológiára helyezte. Az ARKit platform megjelenésével az Apple minden eddiginél könnyebbé tette a fejlesztők számára, hogy AR-élményeket hozzanak létre az iPhone és iPad felhasználók számára. Vannak olyan pletykák is, amelyek szerint az Apple saját AR- és VR-eszközökön dolgozik, amelyek potenciálisan megváltoztathatják az iparágat.

Az Apple számára egy másik érdekes terület a közlekedés jövője. Bár hivatalosan még nem jelentettek be semmilyen tervet, olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy az Apple egy autonóm autós projekten dolgozik. A vállalat olyan technológiákkal is kísérletezik, mint a LiDAR, amelyet a jövőbeni Apple-termékekben potenciálisan felhasználhatnak a kiterjesztett valóság élményeinek javítására.

Természetesen az Apple valószínűleg továbbra is folytatja az innovációt az alapvető szakterületein, például az okostelefonok és a számítógépek terén. Az iPhone 14 közelgő megjelenése minden bizonnyal új funkciókat és fejlesztéseket hoz majd, és további fejlesztésekre számíthatunk olyan területeken, mint az AI, a gépi tanulás és a hangfelismerés.

Végső soron az Apple jövőjét nehéz megjósolni. Tekintettel azonban a vállalat innovációs múltjára, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elkövetkező években nagy dolgokra számíthatunk a technológiai óriástól. Legyen szó AR-ről és VR-ről, közlekedésről vagy valami teljesen váratlan dologról, az Apple biztosan tovább feszegeti a technológia határait.

Mindez a vállalat fedezetét jelenti egy olyan jövő ellen, amikor az iPhone már nem lesz olyan nagy befolyással bíró termék, mint most – ami elég hosszú időn keresztül biztos, még ha nem is lehet tudni, hogy mikor -, vagy ha az Apple következő nagy dobása, bármi legyen is az, nem lesz sikeres. Eljöhet az a nap, amikor az Apple a régi technológiai otthonban találja magát, és a Microsoft és az IBM mellett a régmúlt időkre emlékezik, de a vállalat eltökélt szándéka, hogy ezt minél távolabbra helyezze a jövőben.

 

Köszönjük a figyelmed! IDE kattintva beszerezheted iGlass milánói acél AppleWatch szíj és további Apple kiegészítőinket almás kütyüidhez.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük