73013F90 B5E9 4D24 B778 F73F260FD269-iglass-iphone-uvegfolia

Igaz vagy hamis?! – Tilos egész éjjel tölteni az iPhone-odat!

Régóta fennálló mítosz, hogy az iPhone-okat nem szabad – legalábbis nem szerencsés – egész éjszaka a töltőn hagyni. A magyarázat egyszerű: az akkumulátort állítólag tönkreteheti, ha azt a 100% elérése után is tovább töltjük. De vajon tényleg igaz a feltételezés vagy 2021-ben ideje elfelejteni ezt a szabályt? Az iGlass csapata most utánajárt az igazságnak!


Hogyan működik az iPhone akksija?

82B34D43 CEC2 429B B91A 6FF354679A6E-iglass-iphone-uvegfolia

Az Apple hivatalos álláspontja az, hogy ne töltsük hosszasan az iPhone-t, mert az befolyásolhatja az akksi élettartamát. Érd emes azonban tudni, hogy az okostelefonok akkumulátorát átlagosan másfél évre, vagy 400 teljes ciklusra tervezik, azaz ennyit kell kibírniuk anélkül, hogy bármennyit is csökkenne a teljesítmény. Egy szakértő, Kyle Wiens szerint pedig az éjszakai töltésnek ehhez semmi köze: “Csak a ciklusok száma számít – az, hogy hogyan használod az akkumulátort, mennyi munkának teszed azt ki.”

De mit is jelent a “ciklus” szó a töltés esetében? A köztudattal ellentétben nem az a fontos, hogy hányszor tesszük fel és vesszük le az iPhone-t a töltőről, hanem az, hogy a telefon hányszor éri el a maximális kapacitást, azaz hányszor töltődik fel 100%-ra. Például, ha 10%-ról 60%-ra töltjük az iPhone-t, az egy fél ciklusnak számít.

A mai akksik szerencsére már vannak annyira fejlettek, hogy érzékeljék a teljes kapacitás elérését és szinte teljesen abbahagyják a töltést, amint az már nem szükséges. Ez jó hír, hiszen a legtöbb felhasználó éjszaka tölti az iPhone-ját és valószínűleg senki sem annyira elvetemült, hogy ébresztőt állítson, csak hogy időben levegye a töltőről. Érdemes viszont mégis odafigyelni…

Tippek az éjszakai töltéshez

80B79F17 82CA 4CCD 891C 302C963C1CE0-iglass-iphone-uvegfolia

Amire viszont mindenképp érdemes odafigyelni, az a készülék hőmérséklete és az, hogy hol töltjük az éjszaka. Az akkumulátor feltöltése hő keletkezésével jár, tehát a telefon felmelegedése töltés közben teljesen természetes. És bár sok szempontból nagyon kényelmesnek tűnhet az iPhone-unk mellett aludni, fontos odafigyelni, hogy ne takarjuk be azt a párnánkkal vagy a takarónkkal. Masszívabb tok használata esetén pedig érdemes azt is eltávolítani a töltés előtt.

Ezt betartva nem kell aggódni a túlmelegedéstől (és az ezzel járó extrém, de megtörtént esetektől, mint például az így kigyulladt párnák) és a belső alkatrészek meghibásodásától sem.

Használd az iOS beépített funkcióit

Az iOS 13 és újabb szoftvereket futtató iPhone -okon az Optimalizált akkumulátor töltés csökkenti a telefon teljes töltéssel töltött idejét.  Az engedélyezés után az iPhone elemzi a töltési szokásaidat és befejezi a töltést 80% felett, ha várhatóan nem lesz rá szükséged.

Ezt felülbírálhatod magadnak is, ha megérinted és lenyomva tartod az „Optimalizált akkumulátor töltés” ​​előugró ablakát, amikor a telefon csatlakoztatva van.

Néhány egyszerű szabály betartásával tehát az iPhone-t  lehet egész éjjel tölteni, de a mítosz nem 100%-ban hamis – figyelj oda rá, ha mégis van lehetőséged elkerülni.

Ti hogyan töltitek az iPhone-otokat? Odafigyeltek valamilyen előírásra vagy ahogy éppen sikerül?

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeinket.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük