iphone 14 pro üvegfólia

Kijelző alatti Face ID-val jöhet jövőre az iPhone 16: újra megváltozhat a kivágás, viszlát régi iPhone 14 Pro üvegfólia dizájn

Az iPhone 16 Pro a The Elec szerint a már egyébként évek óta pletykált kijelző alatti Face ID technológiával rendelkezik majd, hogy nagyobb hasznos kijelzőfelületet biztosítson. Az Apple már tavaly is elindult ebbe az irányba, amikor a notch-ot a Dynamic Island kapszula alakú kivágásra cserélte – természetesen ez nekünk is nagy izgalom és egyben kihívás volt az iPhone 14 Pro üvegfólia tökéletes kialakításakor. Nézzünk először egy kis kitekintést a múltba és a jelenbe…

 

Dynamic Island VS. Notch

 

Az Apple Dynamic Island, amely megváltoztatta az iPhone 14 Pro, ezáltal a legtöbb iPhone 14 Pro üvegfólia kialakítását is, egy pillér alakú kivágás, amely elrejti az előlapi kamerát és a Face ID érzékelőket, de több helyet foglal el a képernyőn, mint a notch.

A Dynamic Island valójában több helyet foglal el a képernyőn, mint a tavalyi iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max készülékeken a notch – de ez nem a teljes történet. Az iPhone 14 Pro eleve magasabb lett, hogy megpróbálja kompenzálni a Dynamic Islandet. Mint Apple kiegészítőket forgalmazó cég, számunkra az iGlass-nél kérdést vetett fel az is, hogy az iPhone 14 Pro üvegfólia már 5,81 hüvelyk magas készülékhez készült, szemben az iPhone 13 Pro 5,78 hüvelykével. Az iPhone 14 Pro Max és az iPhone 13 Pro Max azonban azonos méretűek, 6,33 hüvelykes magasságúak.

 

Ha épp most váltottál iPhone 14 Próra és még nem a jövőt tervezgeted, de azt elrejtenéd a kíváncsi szemek elől, mi is zajlik azon a bizonyos kijelzőn:

 

A Dynamic Island egy interaktívabb módja a Face ID kamerák és érzékelők elhelyezésének, mint a notch, de vajon jobb megoldást jelent? A kapszula alakú kamerakivágás képes megjeleníteni az értesítéseket és az éppen futó műveleteket. Ez magában foglalja a Live Activities funkciót is, amellyel a harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztői az operációs rendszer szintjén időérzékeny információkat jeleníthetnek meg. Emellett megjelenítheti a most lejátszott médiát, a kamera- és mikrofonhasználat állapotjelzőit, útbaigazítást és még sok mást is, ezért jelenleg egy praktikusabb és nem utolsósorban szórakoztatóbb megoldásnak tűnik – ugyanakkor nem ez a végleges cél.

 

Mit hoz a jövő?

 

iphone 14 pro üvegfólia

 

A koreai nyelvű jelentés kifejti, hogy az Apple 2024-ben közvetlenül az iPhone kijelzője alá helyezi át a Face ID hitelesítéshez szükséges alkatrészeket. Amikor nincs használatban, a Face ID-hez használt TrueDepth kamera nem lesz látható a kijelző alatt, amely így zökkenőmentesen egybefüggőnek tűnik majd a környező képernyőfelülettel.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy a kijelzőkivágások iPhone 15 Prón ugyanúgy maradnak majd az idén, mint a tavalyi modelleken, mivel ez a kijelző alatti technológia még nem készült el.

Megerősítették azokat a pletykákat is, amelyek szerint az iPhone 15 termékcsalád mind a négy modellje a Dynamic Islandet használja majd, így a funkciót az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max modellről a két alapmodellre is kiterjesztik később 2023-ban.

 

Teljesen kivágás mentes iPhone?

 

A még távolabbi jövőbe tekintve a jelentés szól arról is, hogy amint az Apple megvalósítja a kijelző alatti Face ID technológiát, áttér a kijelző alatti kamera bevezetésére is, ezzel megszüntetve az iPhone-on jelenleg jelenlévő összes kijelző-kivágást. Ez egybevág Ross Young kijelző-elemző 2022 májusában felvázolt jövőképével, aki egy olyan ciklust vázolt fel, amelyben az Apple minden évben váltogatja a Pro és a nem Pro modelleket, amikor a felülvizsgált kijelző-kivágásokat vagy új kijelző alatti technológiát vezet be.

A Pro modellek lesznek az elsők az ilyen jellegű új kijelző-innovációkhoz, ahogyan azt először tavaly mi is érzékeltük a Dynamic Islanddel az iPhone 14 Pro üvegfólia és iPhone 14 Pro Max üvegfólia készítésekor, míg az iPhone 14 és iPhone 14 Plus ugyanazzal a “bevágással” maradt, mint az iPhone 13. Ez azt is jelenti, hogy a kijelző-kivágások és az alatta lévő technológia egyes konfigurációi még legfeljebb két generáción keresztül maradnak fenn az egyes iPhone-okon, mielőtt a készülék teljes használható kijelző felületet kap valamikor 2027 körül.

 

Ha addig is felfedeznéd, hogyan is mutat a jelenlegi kijelző dizájnt követő iPhone 14 Pro üvegfólia, akkor IDE kattintva megnézheted prémium iGlass Privacy Pro kijelzővédőinket.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük