iphone 13 védőfólia

Ez Veled is megtörténhet, ha nyilvános WiFi hálózatokra csatlakozol rá

Ha például a 13-es iPhone széria valamely tagjának tulajdonosa vagy, akkor először is mindenképp gondoskodj egy iPhone 13 védőfólia beszerzéséről, hiszen a telefonod külső védelme éppen annyira fontos, mint a virtuális biztonság megőrzése:

 

A “Juice Jacking” fogalma ebben a hónapban került be a köztudatba, amikor az egy FBI figyelmeztetést osztott meg, miszerint a rosszindulatú kábelek terjedése ellen védekezve kerüljük a nyilvános készüléktöltést. Bár a juice jacking valóban súlyosan veszélyeztetheti az eszközöket, egy biztonsági szakértő egy sokkal gyakoribb – de általában kevésbé kritikus – fenyegetésre hívja fel a figyelmet: a hamis nyilvános WiFi-kapcsolatokra. Olvass tovább, ha Veled is előfordul, hogy nyilvános WiFire csatlakozol rá és nézd meg lentebb profi iPhone 13 védőfólia ajánlásainkat is, hogy ne csak a cyber biztonságod, de az iPhone-od külső védelme is a topon legyen.

A Juice jacking már évek óta jelen van, de az FBI úgy véli, hogy a bevásárlóközpontokban, szállodákban és repülőtereken elég nagy a kockázat ahhoz, hogy a legújabb tanácsuk szerint a nyilvános töltőállomások teljes elkerülése legyen a cél.

Egy kis tervezéssel ez is könnyen megelőzhető: csak használj saját töltőt/kábelt és fali konnektort vagy hordozható akkumulátort vagy akkumulátortokot, amikor nyilvános helyeken tartózkodsz. (Ha már saját kábel, figyelmedbe ajánlanánk az iGlass USB – C – Lightning Cable-t, amely megvalósítja mindazt, ami eddig szinte elképzelhetetlen volt. A gyorstöltési funkciót támogató iGlass USB-C – Lightning töltő- és szinkronizálókábellel minden eddiginél gyorsabban tölthetők a Lightning portos iPhone-ok és iPadek. Nejlonfonatos bevonata ellenáll az elhasználódásnak, és tapintásra is kellemes érzés. Az extra erős kábel gyakorlatilag szakadásmentes, ráadásul a csomósodástól és a koszolódástól sem kell tartanod. A speciális Nylon anyaghasználat nemcsak a prémium kinézetről és tapintásról, hanem az egyedülálló strapabíróságról is gondoskodik.)

S bár igen, a juice jacking komoly károkat is okozhat, például a támadók adatokat lophatnak el, vagy akár az áldozatok tartózkodási helyét is nyomon követhetik, Candid Wuest, az Acronis globális kutatásért felelős alelnöke szerint a hamis nyilvános WiFi hálózatok jelentik a nagyobb kockázatot. Az alábbi gondolatokat osztotta meg ezzel kapcsolatosan:

 

“Az okostelefonok elleni Juice jacking támadások komolyabb gondokhoz vezethetnek, de ezek valószínűsége sokkal kisebb ahhoz képest, hogy hamis WiFi hozzáférési pontokra bukkanunk. Igen, a támadások lehetségesek, de nem könnyű őket végrehajtani. A hamis WiFi-hozzáférések ellenben elég népszerűek, amelyek felfedhetik a nem titkosított szolgáltatások vagy webhelyek hitelesítő adatait, például a telefonon lévő POP3 e-mail kliensét. Annak ellenére, hogy a legtöbb alkalmazás TLS-szel titkosított, ez még mindig előfordul. Természetesen ez azt is lehetővé teheti, hogy idegenek szaglásszák ki, mit böngészünk, ami ugyan kevésbé kritikus, de még mindig bosszantó. A megosztott WiFi-t használva fennáll a veszélye annak, hogy valaki közvetlenül megtámadja a készülékünket.”

 

Wuest jó érvet hoz fel: könnyű meggondolatlanul felugrani egy nyilvános WiFi hálózatra, hogy gyorsabb letöltési sebességet vagy kapcsolatot kapjunk, amikor a beltéri szolgáltatás gyenge vagy nem elérhető.

Szerencsére a nyilvános WiFi-támadások könnyen megelőzhetők, akárcsak a juice jacking, de ehhez némi tudatosságra és talán néhány szokás megváltoztatására van szükség.

Az iPhone alapértelmezett beállítása az, hogy amikor ismeretlen WiFi hálózatot észlel, megkérdezi, szeretnénk-e csatlakozni. Van azonban egy olyan forgatókönyv, amikor automatikusan csatlakozik a WiFi hálózatokhoz anélkül, hogy megkérdezne. Ezeket másképp “menedzselt hálózatoknak” is nevezik, és ezeket gyakran ingyenesen biztosítják az olyan vezeték nélküli szolgáltatók, mint a T-Mobile, a Vodafone és sok más. Mivel ezek általában megbízható forrásból származnak, az iPhone alapértelmezés szerint automatikusan csatlakozik ezekhez a nyilvános helyen található menedzselt hálózatokhoz, de ezt a beállítást kikapcsolhatod.

 

A kezelt hálózatoktól függetlenül ellenőrizheted az iPhone ismert hálózatainak listáját is, hogy elfelejtse őket, ha véletlenül csatlakoztál volna valamelyikhez a múltban:

 

  • Nyisd meg a Beállítások alkalmazást az iPhone-on
  • Válaszd a Wi-Fi-t a tetején
  • Most koppints a jobb felső sarokban a Szerkesztés gombra
  • Lapozz az alsó részre, és keresd meg a Kezelt hálózatok menüpontot.
  • Koppints a bekarikázott “i”-re bármelyik hálózat jobb oldalán.
  • Most koppints az Automatikus csatlakozás melletti kapcsolóra a kikapcsoláshoz.

Mi a helyzet nálad? Te még mindig használod a nyilvános WiFiket? Oszd meg gondolataidat a hozzászólásokban!

 

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone tulajdonos vagy és a cyber biztonságot már tökéletesre fejlesztetted, IDE kattintva beszerezheted az egyik legprofibb iPhone 13 védőfólia kiegészítőnket, ITT pedig ugyanezt az iPhone 13 védőfólia kiegészítőt betekintésgátló változatban készüléked és a magánszférád tökéletes és tartós védelméhez.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük