1CDF4A5A D7FC 4445 9609 383D25E8CDEC-iglass-iphone-uvegfolia

Most akkor szabad vagy nem szabad éjszaka tölteni az iPhone-t?

Régóta fennálló mítosz, hogy az iPhone-okat nem szabad – legalábbis nem szerencsés – egész éjszaka a töltőn hagyni. A magyarázat egyszerű: az akkumulátort állítólag tönkreteheti, ha azt a 100% elérése után is tovább töltjük. De vajon tényleg igaz a feltételezés vagy ideje elfelejteni ezt a szabályt? Az iGlass csapata most utánajárt az igazságnak!

F3754282 B63C 4188 A4D8 C9F3EAA5F22E-iglass-iphone-uvegfolia

Hogyan működik az iPhone akksija?

Az okostelefonok akkumulátorát átlagosan másfél évre, vagy 400 teljes ciklusra tervezik, azaz ennyit kell kibírniuk anélkül, hogy bármennyit is csökkenne a teljesítmény. Egy szakértő, Kyle Wiens szerint pedig az éjszakai töltésnek ehhez semmi köze: “Csak a ciklusok száma számít – az, hogy hogyan használod az akkumulátort, mennyi munkának teszed azt ki.”

De mit is jelent a “ciklus” szó a töltés esetében? A köztudattal ellentétben nem az a fontos, hogy hányszor tesszük fel és vesszük le az iPhone-t a töltőről, hanem az, hogy a telefon hányszor éri el a maximális kapacitást, azaz hányszor töltődik fel 100%-ra. Például, ha 10%-ról 60%-ra töltjük az iPhone-t, az egy fél ciklusnak számít.

7AC82FCD B126 486B 87F0 956A35BEC0AB-iglass-iphone-uvegfolia

A mai akksik szerencsére már vannak annyira fejlettek, hogy érzékeljék a teljes kapacitás elérését és szinte teljesen abbahagyják a töltést, amint az már nem szükséges. Ez jó hír, hiszen a legtöbb felhasználó éjszaka tölti az iPhone-ját és valószínűleg senki sem annyira elvetemült, hogy ébresztőt állítson, csak hogy időben levegye a töltőről.

Tippek az éjszakai töltéshez

03A1B84D E42E 4082 88A5 E87465E23E17-iglass-iphone-uvegfolia

Amire viszont mindenképp érdemes odafigyelni, az a készülék hőmérséklete és az, hogy hol töltjük az éjszaka. Az akkumulátor feltöltése hő keletkezésével jár, tehát a telefon felmelegedése töltés közben teljesen természetes. És bár sok szempontból nagyon kényelmesnek tűnhet az iPhone-unk mellett aludni, fontos odafigyelni, hogy ne takarjuk be azt a párnánkkal vagy a takarónkkal. Ezt betartva nem kell aggódni a túlmelegedéstől (és az ezzel járó extrém, de megtörtént esetektől, mint például az így kigyulladt párnák) és a belső alkatrészek meghibásodásától sem.

CD923C48 CD21 4DA5 A6F5 8EF09A9652BA-iglass-iphone-uvegfolia

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a mítosz hamis, néhány egyszerű szabály betartásával az iPhone-t nyugodtan lehet egész éjjel tölteni.

Ti hogyan töltitek az iPhone-otokat? Odafigyeltek valamilyen előírásra vagy ahogy éppen sikerül?

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeink.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük