Most akkor szabad vagy nem szabad éjszaka tölteni az iPhone-t?

Régóta fennálló mítosz, hogy az iPhone-okat nem szabad – legalábbis nem szerencsés – egész éjszaka a töltőn hagyni. A magyarázat egyszerű: az akkumulátort állítólag tönkreteheti, ha azt a 100% elérése után is tovább töltjük. De vajon tényleg igaz a feltételezés vagy ideje elfelejteni ezt a szabályt? Az iGlass csapata most utánajárt az igazságnak!

Hogyan működik az iPhone akksija?

Az okostelefonok akkumulátorát átlagosan másfél évre, vagy 400 teljes ciklusra tervezik, azaz ennyit kell kibírniuk anélkül, hogy bármennyit is csökkenne a teljesítmény. Egy szakértő, Kyle Wiens szerint pedig az éjszakai töltésnek ehhez semmi köze: “Csak a ciklusok száma számít – az, hogy hogyan használod az akkumulátort, mennyi munkának teszed azt ki.”

De mit is jelent a “ciklus” szó a töltés esetében? A köztudattal ellentétben nem az a fontos, hogy hányszor tesszük fel és vesszük le az iPhone-t a töltőről, hanem az, hogy a telefon hányszor éri el a maximális kapacitást, azaz hányszor töltődik fel 100%-ra. Például, ha 10%-ról 60%-ra töltjük az iPhone-t, az egy fél ciklusnak számít.

A mai akksik szerencsére már vannak annyira fejlettek, hogy érzékeljék a teljes kapacitás elérését és szinte teljesen abbahagyják a töltést, amint az már nem szükséges. Ez jó hír, hiszen a legtöbb felhasználó éjszaka tölti az iPhone-ját és valószínűleg senki sem annyira elvetemült, hogy ébresztőt állítson, csak hogy időben levegye a töltőről.

Tippek az éjszakai töltéshez

Amire viszont mindenképp érdemes odafigyelni, az a készülék hőmérséklete és az, hogy hol töltjük az éjszaka. Az akkumulátor feltöltése hő keletkezésével jár, tehát a telefon felmelegedése töltés közben teljesen természetes. És bár sok szempontból nagyon kényelmesnek tűnhet az iPhone-unk mellett aludni, fontos odafigyelni, hogy ne takarjuk be azt a párnánkkal vagy a takarónkkal. Ezt betartva nem kell aggódni a túlmelegedéstől (és az ezzel járó extrém, de megtörtént esetektől, mint például az így kigyulladt párnák) és a belső alkatrészek meghibásodásától sem.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a mítosz hamis, néhány egyszerű szabály betartásával az iPhone-t nyugodtan lehet egész éjjel tölteni.

Ti hogyan töltitek az iPhone-otokat? Odafigyeltek valamilyen előírásra vagy ahogy éppen sikerül?

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeink.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük