iphone 12 pro üvegfólia

Mi az az Apple ProRAW és hogyan használd az iPhone-odon? – Az egyik kedvenc funkciónk az iPhone 12 Pro üvegfólia és a készülék megjelenése óta

 

Ha iPhone 12 Pro vagy újabb iPhone-od van, akkor a fotózás előtt gondoskodj a védelméről egy iPhone 12 Pro üvegfólia beszerzésével:

 

Az iPhone 12 Pro és újabb iPhone-ok tulajdonosai mind egyetértenek abban, hogy készülékük kiváló kamerával rendelkezik (az iPhone 12 Pro üvegfólia pedig például most is az egyik legnépszerűbb termékünk, így tudjuk, mennyien használjátok és szeretitek). Sokan panaszkodnak arról azonban, hogy a 12/13 Pro készülékeikkel készült fotók furcsa színűek lesznek, túl fényesek vagy egyszerűen csak furcsák… na de miért lehet ez? Ha eddig Te sem tudtad, akkor valószínűleg nem alkalmaztad a ProRAW és a ProRES beállításokat. Ha Te is furcsának találtad a telefonoddal készült fotókat, akkor először is lépj be a Beállítások>Kamera>Formátumok menübe, és ellenőrizd, hogy mindkettő be van-e kapcsolva. Most pedig megvizsgáljuk, hogy mi is az a ProRAW és mire jó pontosan!

Az Apple ProRAW képformátum volt az iPhone 12 Pro sorozat egyik megkülönböztető jellemzője. Onnan folytatódott az iPhone 13 Pro, 13 Pro Max és az új iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modelleken. A professzionális DSLR és tükör nélküli fényképezőgépek által használt RAW képformátumot az Apple az iPhone-on ProRAW-nak nevezi.

Ez az ideális formátum a felvételkészítéshez, ha fejlett szerkesztést szeretnél végezni, és ki szeretnéd emelni a felvétel éles részleteit. De mi különbözteti meg az Apple ProRAW-t az iPhone normál HEIC vagy JPEG fájljaitól? Nézzük csak meg.

 

Mi az Apple ProRAW?

 

iphone 12 pro üvegfólia

 

A ProRAW egy olyan formátum, amely a fényképek szerkesztése során fog segíteni Téged. Nem állítja be előre a kép megvilágítását, így bármilyen formátumban feljavíthatod a képet. Laikusan fogalmazva, ha egy képet éjszakai üzemmódban rögzítesz, és azt nappali képhez hasonlóan szeretnéd kivilágítani, akkor ProRAW móddal kell fotóznod.

Talán csodálkozol, hogy ez egyáltalán lehetséges. Ez azért van, mert az Apple ProRAW a szabványos RAW formátum információit egyesíti az iPhone képfeldolgozással. Ez lehetővé teszi, hogy a kép expozíciójával, színével, valamint fehéregyensúlyával játszhassunk. Ezeket a felvételeket harmadik féltől származó alkalmazásokkal vagy a beépített Fotók alkalmazással lehet szerkeszteni – érdemes azért szem előtt tartani, hogy a kapott képek nagyobbak lesznek, ennél fogva gyorsan elfoglalhatják a tárhelyet.

 

Mi a különbség a RAW és a ProRAW között?

 

iphone 12 pro üvegfóliaKép: InsideTech

 

A legtöbb fotós a RAW módban történő fényképezést részesíti előnyben, mivel így feldolgozatlan adatokat kap a felvételek készítésekor. Ez lehetővé teszi számukra, hogy játsszanak a kompozícióval, és megvadítsák a fantáziájukat. Ez azt jelenti, hogy a RAW-képek olyan laposak, mint amennyire csak lehet, és nem biztos, hogy tetszetősek: pontosan ezért adnak teret arra, hogy annyit dolgozzanak a képen, amennyit csak akarnak.

A ProRAW mód viszont az Apple érintését adja hozzá a RAW formátumhoz. Ez azt jelenti, hogy ez már egy enyhén feldolgozott kép, tehát jobb, mint egy RAW kép.

Általában, amikor bármilyen képet rögzítesz az iPhone HEIC vagy JPEG formátumban. Továbbá az Apple Deep Fusion technológiája optimalizálja a képet mentés előtt. Így nincs szükség további szerkesztésre. A ProRAW a RAW és a JPEG/HEIC keresztezéséhez hasonlít. ProRAW formátumban történő felvételkészítéskor egy 12 bites RAW DNG fájlt kapsz, 14 fokozatú dinamikatartománnyal.

Emellett a ProRAW fájlok gyakran körülbelül 25 MB-osak darabonként, mivel az általuk tartalmazott adatok mennyisége miatt, szemben a tipikus 3-5 MB-os JPEG-fájlmérettel és az átlagos 1-3 MB-os HEIC-fájlmérettel. A továbbfejlesztett kamerafunkciók most a ProRAW-t javítják, hogy a legtisztább eredeti adatokat szolgáltassák a szerkesztéshez.

 

Az Apple ProRAW használata iPhone-on

 

Miközben az internet rajong a formátumért és azért, hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle, a képek rögzítése nagyon egyszerű. A ProRAW bekapcsolásához meg kell nézned, hogy a készüléked kompatibilis-e a funkcióval vagy sem. Az iPhone-odnak iOS 14.3-ra vagy újabb verzióra kell frissítve lennie.

Figyelj minket, mert hamarosan bemutatjuk az iPhone 14 széria továbbfejlesztett ProRAW funkcióit is!

A ProRAW az egyik kedvenc funkciónk volt az iPhone 12 Pro megjelenésekor (és természetesen amikor előrukkoltunk az iPhone 12 Pro üvegfólia termékünkkel), és alig várjuk, hogy bemutathassuk a további benne rejlő lehetőségeket is.

 

Addig is IDE kattintva beszerezheted prémium iPhone 12 Pro üvegfólia és más kijelzővédő termékeinket, ha profi módon szeretnél nemcsak fotózni, de a készüléked védelméről is gondoskodni.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük