19436620 1801385933507969 1436286752259047424 n-iglass-iphone-uvegfolia

Az iPhone első évtizede – mi jöhet még?

10 évvel ezelőtt az egész világ figyelme egy zord, fekete garbós férfire szegeződött, aki a Macworld Kiállításának színpadán a telefon újbóli feltalálását és egy egész iparág átformálását vetítette előre. Hat hónappal később, 2007. június 29-én forgalomba került az eredeti iPhone.

10yyyyyy-iglass-iphone-uvegfolia

A kezdetek

Az első iPhone a maga 3,5 hüvelykes kijelzőjével, az Apple-tervezte érintőképernyős felületével, fizikai billentyűzet nélkül valóban egyedülálló volt a korszak telefonjai között, és pontosan, ahogy Steve Jobs ígérte: mindent megváltoztatott. A termék, amelynek sokan keserves bukást jósoltak, meghatározta az okostelefonok piacát, az Apple-t pedig a világ legértékesebb cégei közé emelte.

10yyyr-iglass-iphone-uvegfolia

Már jóval azelőtt, hogy az iPhone a vásárlók kezébe került volna, soha nem látott hype övezte azt, épp úgy, ahogy az ma is minden változat megjelenése előtt tapasztalható. Még meg sem jelent az első iPhone, a pletykák már a másodikról keringtek, a világ akkori 164 Apple Store-ja előtt pedig vásárlók ezrei álltak sorban már napokkal a debütálás előtt. Azon a bizonyos 10 évvel ezelőtti napon az Apple boltjai éjfélig tartottak nyitva iPhone-okat értékesítve, a többi pedig már történelem: 2008. októberére az iPhone eladásai elérték a 10 milliós mérföldkövet, mára pedig, 2017. júniusára ez a szám már bőven 1 milliárd felett jár.

„Egy iPod, egy telefon és egy internetes kommunikátor. Fel tudjátok ezt fogni? Ez nem három külön készülék.” – prezentálta Steve Jobs az iPhone-t 2007-ben. „Ez egyetlen készülék”.

iPhone evoulotion-iglass-iphone-uvegfolia

Az évek során az iPhone nagy fejlődésen ment keresztül, így mára nemcsak három, hanem több mint egy tucat eszközt testesít meg: az okostelefonunk a mindennapi fényképezőnk, GPS-ünk, újságunk, szkennerünk, lámpánk, hordozható játékeszközünk és még sok más egyben. Ahogy Tim Cook fogalmazott: „Az iPhone több mint egy állandó társ. A mindennapi életünk elengedhetetlen része”. Az Apple jelenlegi ügyvezető igazgatója aligha túlzott ezzel a kijelentéssel, hiszen ma már sosem kell elválnunk a telefonunktól, még a zuhany alatt sem.

Az iPhone legenda

Az Apple-t lehet szeretni vagy nem szeretni, de az első iPhone jelentősége tagadhatatlan. Létrejöttének történetét a mai napig különös figyelemmel, minden apró részletre kitérve hallgatjuk, csak hogy újra átélhessük a Steve Jobs és az iPhone legendát. Még 10 évvel később is szivárognak ki információmorzsák, miközben régi, biztosnak hitt állítások kérdőjeleződnek meg. A legfrissebbek szerint például az iPhone atyja egy állandó „hátsó” gombot álmodott meg a Home gombon kívül, amelytől az Apple dizájnere tudta csak eltántorítani, aki hallani sem akart erről. Az Apple egyik volt szoftverfejlesztője pedig nemrégiben osztotta meg az iPhone elődjeként emlegetett tablet történetét: az ötletet az hozta meg, hogy Steve Jobs „utálta” a Microsoft egyik dolgozóját, és csak előtte akart felvágni egy érintőképernyős tablet megalkotásával. Ebből a tabletből lett végül az iPhone.

10yyy-iglass-iphone-uvegfolia

Mit hoz a jövő?

Bár az Apple már nem ugyanaz a vállalat, mint 10 évvel ezelőtt, és sosem lesz még egy „első”, 2017-ben újraélhetünk egy kis eredeti iPhone érzést – az idei iPhone a hírek szerint évfordulós változatként kerül a boltok polcaira, a kezdetekhez hasonlóan forradalmi külső és belső változtatásokkal. Ezek – a szakértők szerint – tökéletesen tükrözni fogják, milyen messzire jutott az Apple a 10 év alatt, és meghatározzák majd az iPhone irányvonalát a következő évtizedre.

19436620 1801385933507969 1436286752259047424 n-iglass-iphone-uvegfolia

Forrás: MacRumors

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeink.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük