ezert szakad el az iphone toltod03-iglass-iphone-uvegfolia

Ezért szakad el az iPhone-töltőd – az igazi ok!

Az Apple termékei nagyszerűek. Vitathatatlan, hogy a vállalat csak a legjobb anyagokat használja a prémium minőség és a tartósság érdekében. Ez majdnem mindenre igaz is, csupán egyetlen vakító kivétel akad: a töltőkábelek. Ha iPhone-os vagy, szinte biztos, hogy legalább egyszer már Neked is nézett ki hasonlóan a töltőd…

ezert szakad el az iphone toltod05-iglass-iphone-uvegfolia

Köztudott, hogy az Apple töltők körülbelül fél év rendszeres használat után szétválásnak indulnak. Legyen szó akár iPhone, akár MacBook kábelekről, ez a probléma évek óta folyamatosan jelen van. Vajon a milliárdos vagyonból miért nem képes az Apple egy “rendes” töltőt gyártani? Miért válik ketté, törik meg és szakad szét az összes iPhone töltő? Az iGlass most ennek járt utána!

Sok, az Apple látszólagos hozzá nem értését magyarázó elmélet született már, de egy tűnik a legvalószínűbbnek: Greenpeace. A környezetvédelmi szervezet 2009-ben a “Green My Apple” (Legyen zöld az Apple-m!) nevű kampánnyal elérte, hogy az Apple eltávolítsa a PVC-t az összes kábeléből. És bár a PVC a világ egyik legnépszerűbb műanyag bevonata, az Apple állítja: azóta minden termékük PVC-mentes.

ezert szakad el az iphone toltod04-iglass-iphone-uvegfolia

De vajon valóban van ennek értelme vagy csupán jól hangzó marketing?

A PVC nemcsak a legtöbb elektromos kábelnek, hanem a vízálló ruháknak, padlóknak és orvosi kesztyűknek is elengedhetetlen kelléke – más szóval: nem ördögtől való anyagról van szó. Mára pedig az is kiderült, hogy bizonyos baktériumok és gombák képesek “megenni vacsorára”, így nem marad fent örökké a környezetben. Persze ezt nem azt jelenti, hogy együk meg vagy éppen szívjuk be a füstjét, de egyébként teljesen biztonságos.

ezert szakad el az iphone toltod01-iglass-iphone-uvegfolia

Mit ért el mindezzel az Apple? Rossz hírnevet a minőségi kiegészítőivel kapcsolatosan. Ráadásul a rengeteg eldobott szakadt, törött töltő sem biztos, hogy hozzájárul a környezet védelméhez.

Steve Jobs 2007-ben egyenesen meg is támadta a Greenpeace-t a kampány miatt:

“A szervezetük túlságosan az elvekre támaszkodik, nem pedig a tényekre… túl nagy hangsúlyt fektetnek a dicsőített elvekre és túl keveset a mérnöki tudományra. Sokat segítene, ha a szervezetük felvenne néhány mérnököt és elbeszélgetnének a vállalatokkal, hogy mi az, amire valójában törekszenek, ahelyett, hogy a virágnyelvre hallgatnak, a valóságban pedig nem tesznek semmit.”

ezert szakad el az iphone toltod06-iglass-iphone-uvegfolia

A magyarázat tehát megvan, de a probléma még most, 11 évvel később is megoldásra vár – még mindig gyakori ugyanis, hogy állandóan rohannunk kell cserélni a gyári Apple töltőket…

Veled is előfordult már, hogy elszakadt az Apple töltőd? Milyen gyakran kell újat venned? Írd meg kommentben!

Ha unod a töltökért való szaladgálást, nézd meg az iGlass Cable-t, amelyben garantáltan nem csalódhatsz.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük