F9AF3910 F2A1 40AA 9A5C E262D6A3C593-iglass-iphone-uvegfolia

Így gépelj gyorsabban az iPhone-odon – Tippek és Trükkök!

Posztolás az összes social media felületedre, iMessage-ezés a barátaiddal, e-mailezés a munkával kapcsolatosan – ha ismerős ez a felsorolás, akkor bizonyára Te is elég sok időt töltesz el az iPhone-odon való pötyögéssel. És bár egy üzenet megírása önmagában nem tűnik időigényesnek, ezek a másodpercek igencsak súlyos órákká képesek összeadódni.

Annak érdekében, hogy produktívabb lehess és értékes időt takaríthass meg, az iGlass most összeszedett néhány tippet, amelyekkel jelentősen felgyorsíthatod az iPhone-odon való gépelést!

  1. Rövidíts!

Nem, itt nem a “vagyok” helyett “vok”-ra gondolunk – a beépített iOS billentyűzetnek így is számos “rejtett” funkciója van, ami segíthet a gyorsabb pötyögésben.

  • Be akarsz szúrni egy karaktert? Tartsd lenyomva az 123 ikont és válaszd ki a kívánt szimbólumot, anélkül, hogy felemelnéd az ujjadat. Ez automatikusan beszúrja a karaktert, majd visszavisz a rendes billentyűzetre.
  • Nyomj duplán a Szóközre a mondataid végén: ez pontot tesz azok végére és beszúr egy szóközt is, így már írhatod is a következőt.
  • Nyomj egy 3D Touch-ot gépelés közben a billentyűzeten és navigálj sokkal könnyebben a kívánt helyre (például egy adott betű elé vagy mögé), mintha ugyanezt magán a képernyőn ügyeskedve tennéd meg.
  • Továbbá a SHIFT-et is lenyomva tarthatod, ha mindent nagybetűvel szeretnél írni, sőt, ha valamelyik szimbólumra nyomsz (például a $ jelre), több hasonló karakter-opciót is azonnal elérhetsz.
  1. Cserélj szövegeket!

6F2DA962 9CC9 475A 8C5B CC6F62FC43DD-iglass-iphone-uvegfolia

A Csereszöveg egy nagyon hasznos iOS-funkció, amely automatikusan egy szóvá, mondattá vagy akár emojivá alakít egy általad megadott rövidítést.

Ha például “edt”-t adsz meg rövidítésként, az iPhone-od azt “Elindultam!”-ként küldi el. Ha pedig nem szeretsz hagyományos karaktereket és betűket használni az érzelmeid kifejezésére (ami 2018-ban már érthető is), beállíthatod, hogy ezeket beírva azok emoji változatai jelenjenek meg (lásd a fotón!)

Ahhoz, hogy ilyen helyettesítő szövegeket adhass meg, nincs más dolgod, mint felkeresni a Beállítások > Általános > Billentyűzetek > Csereszöveg menüt és a Plusz (+) jelre kattintva megadni a saját változataidat.

  1. Írj egy kézzel!

4A0E6FDB 7E90 4EC2 8C9F DB7FB7899BF2-iglass-iphone-uvegfolia

Ha bizonyos gombokat nehezebben érsz el vagy csak felpörgetnéd az egy kézzel való pötyögést, az iOS erre is gondolt – egy, a nagyobb méretű iPhone-oknál különösen hasznos funkcióval.

Az Egykezes billentyűzetet bekapcsolhatod a Beállítások > Általános > Billentyűzetek > Egykezes billentyűzet pontban. Ha engedélyezed, elég lesz egyszerűen a földgömb (vagy szmájli) ikonra kattintanod, hogy átválts, sőt, még jobb- vagy balkezes opciót is kiválaszthass.

  1. Fordítsd meg!

91BE21B5 50AA 4C2F BEBF 53C518151728-iglass-iphone-uvegfolia

A legtöbben már hozzászoktunk az iPhone-on való gépeléshez, azonban kár lenne tagadni: maguk gombok sokszor meglehetősen kicsiknek tűnhetnek.

Ha úgy érzed, lassítja a gépelésed, hogy emiatt gyakran félrenyomsz, érdemes Tájkép módban is kipróbálnod az írást. Gondoskodj róla, hogy a Porté irányultság ne legyen zárolva (lakat jel a Vezérlőközpontban), fordítsd el az iPhone-od 90 fokban és válj Te is iGazi gyorsíróvá!

  1. Diktálj a Siri-nek!

B0FF9E51 8E73 4D80 8E35 182E83E4CFA9-iglass-iphone-uvegfolia

Természetesen ez az opció nem szószerint gyorsítja fel a gépelésed – azonban sok időt takaríthat meg, ha épp egy hosszú mondatot vagy bekezdést kell leírnod.

Ha megnyomod a billentyűzet melletti mikrofont, már diktálhatsz is a virtuális asszisztensnek. Ennek nagy hátránya, hogy magyarul még nem elérhető, így egyelőre csak angolul vagy más nyelven veheted hasznát – az Apple-nél azonban nagy erőkkel fejlesztik a Siri-t, így nem kizárt, hogy nemsokára a mi nyelvünkön is beszélgethetünk vele!

Te is sokat gépelsz az iPhone-odon? Hogyan próbálod meggyorsítani? Írd meg nekünk, kíváncsiak vagyunk!

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy, Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeinket.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük