Elég nagy dobásra sikerült az iOS 11.3-as verziója – a szoftverfrissítés egyik nagy újítása, hogy az Apple ígérete szerint végre kikapcsolhatjuk az iPhone-unk tervezett avultatását.

Néhány hónapja robbant ki a botrány, mely szerint a vállalat a készülékünk lefagyásának megakadályozása és az akku védelme érdekében szándékosan lassítja le a régebbi iPhone-ok teljesítményét. A „beismerés” természetesen sok iPhone-ost felháborított, melyen még az Apple által jóvátételnek szánt kedvezményes akkumulátorcsere sem enyhített – így az egyetlen megoldás az maradt, hogy mi, felhasználók dönthessünk róla, szeretnénk-e a lassítást vagy sem. Ha már letöltötted a frissítést, az iGlass most segít, hogyan használd a funkciót egyszerűen!

maxresdefault 1-iglass-iphone-uvegfolia

Fontos leszögeznünk, hogy az avultatás ki- és bekapcsolása egyelőre csak bizonyos iPhone-okon használható, hiszen az újabb modellek (a 8, a 8 Plus és az X) nem érintettek a problémában. Az iOS 11.3 ezen lehetősége tehát csak iPhone SE-n, 6-on, 6 Pluson, 6S-en, 6S Pluson, 7-en, valamint 7 Pluson elérhető.

IMG 6031-iglass-iphone-uvegfolia

Ha a fenti készülékek egyikét frissítjük az új iOS-re, észrevehetjük, hogy a Beállítások > Akkumulátor menüben megjelenik egy új menüpont. Az „akku állapota (béta)”-ra kattintva egy linkhez jutunk, amelyen bővebb magyarázatot kaphatunk az iPhone-ok lítium ion akkumulátorainak működéséről. Ezalatt pedig egy mutató jelzi az akksink maximális kapacitását. Amennyiben ez az érték 80% alatti, a képernyő alján egy üzenet figyelmeztet: az akku állapota „jelentősen romlott” egy javítási/szervizelési útmutatóra vezető link kíséretében.

IMG 6033-iglass-iphone-uvegfolia

Ha az iPhone-oddal már előfordult váratlan leállás – ez 95%-os állapotú akkuval sem kizárt – a leírás szerint a teljesítményfelügyelet (azaz a lassítás) gondoskodik róla, hogy ez többé ne fordulhasson elő. Itt jön képbe a választás lehetősége, vagyis itt kikapcsolhatjuk az automatikus kezelést. Ha viszont a kikapcsolást választjuk, addig nem állíthatjuk vissza, amíg nem fordul elő újabb hirtelen leállás (ekkor ugyanis a funkció magától visszakapcsol).

Összességében tehát túlzás lenne azt állítani, hogy az avultatást ezentúl kedvünk szerint ki-be kapcsolhatjuk – egyértelmű, hogy az Apple még mindig az általa kifejlesztett módszert tartja a számunkra legideálisabbnak. De ha mégis azt szeretnénk, hogy régebbi iPhone-unk olyan gyors legyen, amennyire csak lehet, most itt a lehetőség.

IMG 6034-iglass-iphone-uvegfolia

Megjegyzés: ha a maximális kapacitás helyén csak egy vízszintes vonalat látsz, azaz nem azonosítható, az valószínűleg egy ismeretlen akku/rossz akksicsere következménye. Érdemes visszamenni a szervízbe, ha cseréltetted már!

Te ki fogod kapcsolni a teljesítménykezelőt vagy az Apple-re bízod magad? Kíváncsiak vagyunk!

Képek forrása: Apple

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeink.