7334FAA5 83F9 4382 8237 E9F107A3A613-iglass-iphone-uvegfolia

“Kihallgat az iPhone-om” – mi állhat TÚL pontos reklámok hátterében?

Ugye Veled is előfordult már? Megemlítettél valamilyen látszólag teljesen véletlenszerű témát az iPhone-odon telefonálva vagy akár élőben, a Facebook pedig feldobta a reklámját. Néhány esetben pedig mintha egyszerűen nem létezne más magyarázat: a telefonunk vagy a Facebookunk kihallgatja a beszélgetéseink.

64D8FF36 DC92 4873 8254 00956D1A1136-iglass-iphone-uvegfolia

Hallottunk már például olyanról, aki a lánykérés után közvetlenül esküvői hirdetéseket látott, de olyanról is, aki telefonon a macskákról beszélgetett, majd egy macskaeledel reklámja ugrott fel az oldalán – anélkül, hogy korábban bármikor rákeresett volna a témára. Egy Damian Le Nouaille nevű tech szakember pedig egyenesen azt állította, hogy nemcsak a Facebook, de az Instagram is lehallgatja őt.

Mit mond erre a Facebook?

A Facebook minden ezzel kapcsolatos vádat tagad. A vállalat már sokszor kijelentette, hogy természetesen nem használják fel ilyen módon a mikrofonokat és kizárólag a felhasználók érdeklődése és profiladatai alapján állítják össze a reklámokat.

000AA90C 7D19 4365 ABA1 BDA6BDD51518-iglass-iphone-uvegfolia

Azonban ne felejtsük el, hogy mind a Facebooknak, mind az Instagramnak nagy eséllyel mi magunk engedélyeztük a hozzáférést a mikrofonunkhoz, hiszen ezek nélkül nem tudnánk például Facebook Live bejelentkezést vagy Instagram Sztorit készíteni.

Lehetséges lenne tehát, hogy az alkalmazások tényleg kihallgatják a beszélgetéseinket a tudtunk nélkül? Elméletben igen, lehetséges. Egy kutatás kiderítette: az iPhone-os appok bármikor bekapcsolhatják a mikrofonunkat a háttérben. A Facebook pedig a világ legnagyobb alkalmazásaként nem lenne csoda, ha jópár adatot megkapna az Apple-től (és persze a Google-től).

Miért láthatunk hirdetéseket a beszélgetéseinkről?

Nem kizárt magyarázat persze az sem, hogy az egész csak a véletlen vagy a képzelet szüleménye – naponta hirdetések ezreivel találkozunk, így érthető, ha csak azokon akad meg a szemünk, amelyek nemrégiben szóba kerültek. Ismerős, hogy megtanulsz egy teljesen új szót vagy kifejezést, utána pedig mintha folyamatosan szembejönne? Ez a jelenség, amelyet gyakoriság illúziónak is neveznek és már jóval a Facebook előtt is létezett, könnyen állhat az egész “összeesküvés-elmélet” mögött.

F418AC9A A6D4 4DC1 BFDB EFCABCB61895-iglass-iphone-uvegfolia

Egy másik lehetséges ok az, hogy a reklámok nagyon intelligensen vannak célozva – figyelembe veszik például az életkorunk, a nemünk, a Facebook érdeklődéseinket és a böngészési előzményeinket. Mégha úgy is gondoljuk, hogy nem adtunk elég nyomós okot a Facebooknak arra, hogy macskaeledelek reklámját dobja fel, lehet, hogy a többi megadott adatból kikövetkeztette, hogy ideális “macskás emberek” vagyunk. A Facebookon a világ legokosabb mérnökei dolgoznak, nem véletlen tehát a mondás: a közösségi háló jobban ismer téged, mint te saját magad.

Ti tapasztaltatok már hasonlót? Szerintetek tényleg előfordulhat, hogy lehallgat a telefonunk vagy az egész csak kitaláció?

Forrás: Telegraph

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeink.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük