airpods-szilikon-tok

Lehallgatás az AirPods Live Listen funkciójával: legális-e, és egyáltalán, hogyan működik? (+ AirPods szilikon tok, hogy biztonságban “kémkedhess”)

 

Ha AirPods tulajdonos vagy, akkor először is szükséged lesz egy AirPods szilikon tok kiegészítőre is a fülesed tökéletes védelméhez:

 

Oké-oké, senkit sem szeretnénk kémkedésre buzdítani, de azért érdekességképp sem utolsó ismerni ezt a funkciót… Tudj meg mindent az Apple Live Listen szolgáltatásáról, többek között arról, hogyan használd, és hogy legális-e egyáltalán a lehallgatás az AirPods segítségével, ha pedig már itt vagy, szerezz be egy AirPods szilikon tok kiegészítőt is.

Az Apple Live Listen funkciója egy kisegítő funkció, amely javítja a hallást, és lehetővé teszi, hogy az AirPods készüléket hallókészülékként használd. A funkció már négy éve létezik, de csak mostanában kapott új hullámot a figyelem – köszönhetően egy virális TikTok videónak, amely bemutatja az AirPods érdekes “szaglászási” képességeit.

Mivel azonban a Live Listen nem tartozik az Apple erősen marketingelt funkciói közé, a megtalálása és használata nem feltétlenül lesz azonnal nyilvánvaló azok számára, akik szívesen kipróbálnák (persze csak nagyon fontos esetekben :)). Ennél is fontosabb, hogy az AirPods “kémkedésről” szóló beszélgetések mellett vajon legális-e egyáltalán a funkció használata?

Nos, a megfelelő helyre jöttél. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a Live Listen funkciót azok számára, akik kíváncsiak arra, hogy valóban lehet-e kémkedni az AirPods-szal. Emellett elmagyarázzuk a Live Listen használatával kapcsolatos törvényszerűségeket is és AirPods szilikon tok ajánlást is mutatunk, mert persze a kém-eszközt meg is kell védeni. Nézzük is!

A Live Listen 2018-ban indult el az Apple számos halláskönnyítő funkciójának részeként. Mint ilyen, elsődleges célja, hogy segítsen hangokat és/vagy beszélgetéseket hallani zajos környezetben. Ezáltal ideális az enyhe halláskárosodással rendelkezők számára.

 

Hogyan működik tehát a Live Listen?

A Live Listen alapvetően egy irányított mikrofonná alakítja az iOS-készüléket. A készülék felveszi a közvetlenül rá érkező hangokat, és Bluetooth-on keresztül visszatáplálja azokat a fülhallgatóba vagy a hallókészülékbe.

Ha tehát az iOS-eszközt egy asztalra helyezzük úgy, hogy a mikrofonja valakivel szemben legyen, a készülék felerősíti az illető hangját. Az eredmény? Jelentősen jobb hallás, függetlenül attól, hogy hol vagy.

A Live Listen némileg korlátozottan kompatibilis az eszközökkel. Jelenleg csak az AirPods (minden változat), az AirPods Pro, az AirPods Max, a Beats fejhallgatókkal és a Made for iPhone (MFi) hallókészülékekkel működik. Ne feledd, hogy a funkció használatához ezen eszközök bármelyikével iOS vagy iPadOS 14.3 vagy újabb verzióra van szükséged.

A Live Listen azért is egyedülálló, mert 15 méteres távolságig működik. Ezáltal ideális nagyszabású megbeszélésekhez és osztálytermi előadásokhoz. Sőt, még otthoni bébiőrként is működik.

Kétségkívül üdvözlendő funkcióról van tehát szó a hallássérültek számára. Mivel azonban az iPhone-t gyakorlatilag otthagyhatjuk egy szobában, és minden beszélgetést meghallgathatunk, ami a közelben zajlik, ez a funkció arról is vitákat váltott ki, hogy mennyire lehet káros, ha lehallgató eszközként használjuk…

Ha mégis úgy döntesz, hogy ki szeretnéd próbálni, akkor menj a Beállítások>Vezérlőközpont menübe és add hozzá a vezérlőkhöz a + jel segítségével a “Hallást.” (Most oda kerül, ahol például a zseblámpát és a számológépet találod.) Húzd le a Vezérlőközpontot és kattints a fülre a jobb alsó sarokban, majd kapcsold BE az Élő hallgatás funkciót.

 

Lehallgatás az AirPods segítségével: legális?

Most, hogy már tudjuk, hogy a Live Listen lehetővé teszi a “kémkedést” az AirPods használatával, új lehetőségek tárháza nyílik meg. És néhány rettegett kérdés is felmerül, például, hogy legális-e?

Az ember kísértést érezhet arra, hogy a funkciót a házastárs megfigyelésére, az irodai beszélgetések lehallgatására vagy akár a főnökkel folytatott terhelő beszélgetések rögzítésére használja (ez utóbbi a Hangjegyzetek segítségével lehetséges).

Tekintettel a funkció ilyen véletlenszerű (de rejtett) felhasználási módjaira, felmerül a kérdés, hogy a Live Listen valóban legális-e? A legegyszerűbb válasz az, hogy ez a használat módjától függ.

A Live Listen technikailag legális, ha halláskönnyítő funkcióként használjuk. A magánbeszélgetések megfigyelésére és rögzítésére való használata azonban teljesen más tészta.

Mikor illegális a lehallgatás? Az USA-ban példáué szigorú szövetségi és állami törvények vonatkoznak az elektronikus megfigyelésre. Például az 1986-os Electronic Communications Privacy Act (ECPA), amely az 1968-as Wiretap Act-et módosítja, törvénybe ütközik, hogy az érintettek beleegyezése nélkül “elektronikus, mechanikus vagy egyéb eszközökkel szándékosan lehallgatni egy vezetékes, szóbeli vagy elektronikus kommunikációt”.

Az olyan beszélgetések titkos felvételei, amelyek “ésszerűen elvárhatóan magánjellegűek”, szintén illegálisnak minősülnek. Ez főként a kontextustól, a helytől és a rögzítésre kerülő személy általános viselkedésétől függ.

Például, ha a beszélgetés magánhelyszínen zajlik, például egy házban vagy autóban, akkor a magánélethez való jog ésszerű elvárása fennáll. Tegyük fel, hogy a személy diszkréten adja át az információt, ahelyett, hogy nyilvános vagy csoportos környezetben fecsegne róla. Ebben az esetben is fennáll a magánélethez való jogos elvárás. Az ilyen helyzetekben készült felvételek illegálisak.

Az ECPA szerint a lehallgatás, ha elektronikus eszközzel történik, illegálisnak minősül. Ezért egy beszélgetés puszta kihallgatása vagy meghallgatása “szabad füllel” nem jelent jogi problémát.

Érdekes módon persze van néhány kiskapu, amelyek közül az egyiket a közelmúltbeli Depp-Heard per során alaposan bemutatták. Az elektronikus lehallgatás vagy rögzítés alóli mentesség akkor engedélyezett, ha:

  • A rögzítő személyt a törvény felhatalmazza erre;
  • A beszélgetésben közvetlenül részt vevő személyek egyike beleegyezik;
  • Ha a munkaszerződés aláírása után általános hozzájárulást adott.

Összefoglalva tehát aLive Listen funkció jogszerű, ha rendeltetésszerűen használják. Ha a fent említett Live Listen-kompatibilis eszközök bármelyikének vagy mindegyikének büszke tulajdonosa vagy, gratulálunk! Készen állsz arra, hogy kimehess a világba, és szíved szerint hallgatózz. Csak ne feledkezz meg a kockázatokról, ha ezt teszed – mi azt javasoljuk, hogy mindenki kezdjen ezzel az információval azt, amit szeretne, és azt, hogy szerezz be egy AirPods szilikon tok kiegészítőt, mert a védelem mindenesetre biztosan elengedhetetlen.

 

Köszönjük a figyelmed! IDE kattintva beszerezheted AirPods szilikon tok és további Apple kiegészítőinket az iGlass webshopon.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük