C1AE88CF 3C4F 4C4E 939C 497687227C0F-iglass-iphone-uvegfolia

Megvan az oka, hogy a “szundi” miért csak 9 perces 10 helyett az iPhone-odon

Bizonyára Te is az iPhone-odat használod ébresztőórának, és – ha csak nem az a típus vagy, aki az első csörgésre kipattan az ágyból – biztosan elgondolkoztál már rajta, hogy miért pont 9 percet ad a telefonod a szundira? Általában ugyanis kerek számokban gondolkozunk, és valljuk be, milyen jól jönne az a plusz 1 perc az álmos reggeleken… o

Tudományos és történelmi magyarázat

A kilenc perces szundi nem az Apple ötlete volt. Valójában egyáltalán nem új koncepcióról van szó. A legelső szundi gombot 1956-ban vezették be, és kilenc percig tartott – nem ok nélkül.

Akkoriban az óramérnökök nem rendelkeztek olyan fejlett technológiával, mint most, ezért a szundi funkciót a meglévő ébresztőóra-konfigurációhoz kellett hozzáadniuk. Bár a tíz percet célozták meg, a fogaskerék fogainak pontosan tíz percre állítása szinte lehetetlen volt, így meg kellett elégedniük a kilenceshez közelebbi elhelyezéssel.

Tudományos magyarázat is van arra, hogy a kilenc perc tökéletes szundi idő.

“Alvás szempontjából kilenc perc épp elegendő egy rövid pihenésre; ha azonban túllépünk a tíz perces határon, a test újra mély álomba merülhet, ami megnehezíti és kellemetlenebbé teszi az ébredést” – magyarázza Holly Schiff szakértő.

Az Apple tehát úgy választotta a kilenc perces szundi időt, hogy megakadályozza a mély álomba merülést – ez azonban még nem jelenti azt, hogy feltétlenül nyomkodnod kellene a szundi gombot.

Egészséges szokás-e a szundizás?

4C2B0E2F B53C 448C 980F D646BD1168CA large-iglass-iphone-uvegfolia

Sajnos a rendszeres szundizás megzavarja és megzavarja a belső órát. Hiába gondolnánk, hogy plusz kilenc perc alvás kevésbé fáradunk el a nap folyamán, de ennek valójában épp az ellenkezője igaz.

Gondolj csak bele: a szundi gomb megnyomása után a tested készen áll arra, hogy visszaaludjon, erre pont előtte felébred.  Ezért álmosabban kezded a napot, mint akkor, ha éppen akkor ébredtél volna fel, amikor az ébresztő először megszólalt.

Ha mégis ragaszkodsz a szundihoz, de ki nem állhatod a 9 perces időt, akkor – mivel az Apple nem engedi átállítani az alapértelmezett szundi időt – nincs más választásod, mint annyi ébresztőórát beállítani általad választott időközönként, amennyire szükséged van.

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy, ITT megtalálod prémium iPhone üvegfólia és más iPhone kiegészítő termékeinket.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük