magsafe tok

Menthető még a vízkárosodott iPhone? Így derítsd ki

A külső védelem biztosítása már egy jó lépés, bármilyen iPhone-t is használsz. Szerezz be hozzá például első lépésként egy MagSafe tok kiegészítőt:

 

Ahhoz már hoztunk útmutatót, hogy mit csinálj, ha vízbe esett az iPhone-od, és arról is meséltünk, hogy az Apple figyelmeztetést adott ki a népszerű rizsbe tevős módszer ellen. Na de mi van akkor, ha nem tudod, hogy tényleg vízkárosodott-e az iPhone-od – vagy ha már tudod, de nem tudod, menthető-e még? Most ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg, készülve a nyaralós szezonra (bár ehhez még csak nyaralás sem kell, hiszen kevesen tudják, de még a túl magas páratartalom is okozhat vízkárosodást az iPhone-ban, például, ha magaddal viszed a fürdőbe.) iPhone-od külső védelméhez pedig egy MagSafe tok kiegészítőt mutatunk – de ezt le kell venned, ha vizes lesz a készüléked.

Az iPhone vízbe ejtésének szívszorító pillanata idegesítő lehet. A sérüléstől való félelem és a készülék nélküliség okozta kellemetlenségek nyomasztóak lehetnek. Pánikra azonban semmi ok; összeállítottunk egy átfogó útmutatót, amely segít eligazodni a vízkárokkal és a szükséges lépésekkel kapcsolatban.

Hogyan ismerheted fel a vízkárt az iPhone készülékeden?

Annak megállapítása, hogy iPhone-odon vízkár keletkezett-e, egyszerű. Keresd a vízkár jelzőt, amelynek helye iPhone-modelltől függően változik. Ezeknek a jelzőknek a pontos helyét iPhone-modellenként az Apple webhelyén találod meg.

A vízkárjelző egy kis fehér fülecske, amely pirosra vált, ha a készüléket elegendő nedvesség éri ahhoz, hogy kárt tegyen benne. Ha ez a jelző pirosra vált, akkor valószínű, hogy a telefonod megsérült.

 

A vízkárosodott iPhone javításának lépései

Ha iPhone készüléked vízzel érintkezett, és bizonytalan vagy a következő lépésekkel kapcsolatban, kövesd az alábbi útmutatásokat a lehetséges károk enyhítése érdekében:

 • Azonnal kapcsold ki az iPhone készüléket, hogy elkerüld a rövidzárlat veszélyét.
 • Távolíts el minden olyan tartozékot, például tokot vagy borítót, amely vizet zárhat be.
 • Húzd ki a SIM-kártya tálcáját, hogy eltávolítsd a benne rekedt vizet.
 • Használj egy nedvszívó kendőt, hogy óvatosan áttöröld az iPhone készüléket. Tekerjen egy kis darab nedvszívó anyagot egy fogpiszkáló vagy tű köré, hogy felszívja a vizet a töltőportból, a fejhallgató-csatlakozóból és a SIM-kártya tálcából.
 • Tedd az iPhone készüléket száraz helyre, és hagyd, hogy minél hosszabb ideig szellőzzön anélkül, hogy bekapcsolnád. Ez a lépés kulcsfontosságú, mivel megkönnyíti az iPhone teljes száradását.

Ha a fent említett megoldások egyike sem bizonyul hatásosnak, két lehetőséged van:

1. lehetőség: Szedd szét az iPhone készüléket, és hagyd megszáradni a belső alkatrészeket (megjegyzés: ez a művelet érvényteleníti a gyártói garanciát). Hagyd száradni legalább 48 órán keresztül.

2. lehetőség: Válaszd a biztonságosabb megközelítést, és fordulj hivatalos szakemberhez.

 

Javítható-e az iPhone vízkárosodása?

Nagy a valószínűsége annak, hogy a vízkárosodott iPhone megjavítható. Ha a telefon vízzel érintkezett, mindenképpen fontos, hogy ne próbáld meg tölteni vagy rizshez hasonló módszerekkel szárítani, mivel ezek súlyosbíthatják a kárt.

 

Maradandó a vízkár az iPhone-on?

Minél tovább marad az iPhone víz alatt vagy víznek kitéve, annál nagyobb a telítődés és a maradandó károsodás valószínűsége. Az iPhone vízből való gyors kiemelése elengedhetetlen.

 

A vízkár jeleinek azonosítása az iPhone-on

Számos jel utal vízkárra:

 • Torzult hang a hívások vagy a zenelejátszás során.
 • Statikus zaj a fejhallgató csatlakoztatásakor vagy használatakor
 • Töltési képtelenség
 • Homályos vagy torz kijelző

Hatékonyan szárítják ki a telefonokat a rizses módszerek?

Az iPhone-odat egy zacskó rizsben hagyni nem ajánlott, mivel nincs bizonyíték arra, hogy hatékonyan szárítja a készüléket. Ráadásul por és törmelék kerülhet a telefonba, ami további károkat okozhat. Ha az iPhone bekapcsoláskor nedvességet tartalmaz, az rövidzárlatot okozhat. Várj legalább 48 órát, lehetőleg 72 órát, vagy ideális esetben egy hetet, hogy maximalizáld a víz elpárolgását, és növeld a sikeres javítás valószínűségét.

 

Az iPhone készülékeken előforduló vízkárok gyakori típusai

 

 • Működésképtelen iPhone: Ha az iPhone nem kapcsol be a vízzel való érintkezés után, előfordulhat, hogy rövidzárlatot okozott, vagy belső alkatrészek sérültek meg, és mindkettő esetében szakember általi szakszerű értékelésre van szükség.
 • Töltési problémák: A töltőportba bejutó víz korróziót okozhat, ami akadályozza a töltés funkcionalitását. A további károk elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy a port alaposan megszáradt, mielőtt megpróbálnád feltölteni az iPhone készüléket.
 • Képernyő sérülése: A vízkár a képernyőüveg alatt vonalak vagy sötét foltok formájában jelentkezhet, ami idővel maradandó károsodáshoz vagy az áramkör korróziójához vezethet.
 • A hangszóró meghibásodása: A víz beszivárgása veszélyeztetheti az iPhone hangszóró működését, bár ez a probléma észrevétlen maradhat a nagyobb gondok közepette. A hangszóró tesztelése előtt hagyja teljesen megszáradni az iPhone-t, hogy ne következzen be rövidzárlat és további károsodás.

Hogyan szerezhetünk vissza adatokat a vízkárosodott iPhone-ról?

Ha biztonsági mentést készítettél a számítógépre, az adatok visszakeresése lehetséges:

Kösd az iPhone-t a számítógéphez, és nyisd meg az iTunes alkalmazást.
Válaszd ki a készülékedet a menüből.
Kattints a “Biztonsági mentés visszaállítása” gombra.
A számítógépes biztonsági mentésekkel nem rendelkező iPhone-ok esetében harmadik féltől származó adat-visszakeresési eszközökre lehet szükség, bár ez költségekkel jár.

 

Na, ki járt már így az iPhone-jával? Mi lett a vége?

 

Köszönjük a figyelmed! IDE kattintva végigböngészheted MagSafe tok és egyéb iGlass kiegészítőink teljes választékát a webshopon iPhone-od külső védelmének biztosításához.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük