A2B9227A 60F3 4D37 B738 283616F5CFB3-iglass-iphone-uvegfolia

USB-C-re cserélheti a Lightning-csatlakozót az Apple az iPhone 14 Prón? Exkluzív új infók.

Bár nincs is túl közel a megjelenés, máris sok szó esett az iPhone 14-ről. A széria, pontosabban a Pro vonal pedig egy olyan újítást hozhat, aminek szerintünk sokan fognak örülni: igen, az USB-C-ről van szó.

A nevüket egyelőre elhallgatni kívánó források szerint erre az Apple-nek három jó oka is lehet.

Átviteli sebesség

6C8DCE44 07D5 4747 BEE8 F7BDAA1AB486 large-iglass-iphone-uvegfolia

Az iPhone 14 Pro, csak úgy, mint a 13 Pro, lehetővé teszi, hogy a felhasználók ProRes felvételeket rögzítsenek – egy-egy ilyen pedig igen sok helyet foglal el. Például egy percnyi 4K ProRes videónak csaknem 6 GB tárhelyre van szüksége.

Ez a funkció szakembereknek készült, ezért ezek a fájlok valószínűleg egy percnél még hosszabbak is lesznek. A profiknak ezeket a videókat számítógépre kell exportálniuk a szerkesztéshez, és itt jön képbe a probléma a Lightning-gal: ez a csatlakozó 2012 óta létezik, és USB 2.0 sebességet használ.

Tegyük fel, hogy profi vagy, és két órányi nyers 4K ProRes videót rögzítesz. Ez egy 720 GB-os fájl. Képzeld el, hogy mindezt egy Lightning kábelen keresztül szeretnéd átvinni a számítógépedre: 3 óra 45 percet kellene várnod. Ha azonban az iPhone-od USB-C-vel rendelkezne, USB 4 technológiával, ahogy az az új iPad Pro, akkor csupán 2 perc és 38 másodpercedbe kerülne, hogy átvidd ugyanazt a fájlt a számítógépedre.

Ha a „Pro” valóban a professzionális szót jelenti az Apple számára, akkor ez a változtatás szükséges és nem is várhat sokat.

Jogi ügyek

Az Apple minden bizonnyal el szeretné kerülni a jövőbeni jogi problémákat, amelyeket az univerzális csatlakozók hiánya okoz. Mind a Biden-Harris-adminisztráció, mind az Európai Unió szorgalmazzák az USB-C csatlakozók bevezetését minden eszközben, és készek megbírságolni minden olyan technológiai vállalatot, amely nem tartja be ezt a szabványt.

Az iPhone 13 esetében még megúszhatta az Apple azzal, hogy éppen térnek át az USB-C-re, de 2023-ra alighanem legalább a Pro modelleknek tényleg meg is kellene kapniuk azt.

Környezetvédelem és költségek

A környezetvédelem kiemelten fontos az Apple számára, sőt, ez a vállalat egyik fő missziója.  Ha az iPhone USB-C-re váltana, és csak egyfajta csatlakozó létezne az összes okostelefonhoz, az minden bizonnyal ilyen szempontból is pozitív lenne.

Csendben megjegyeznénk, hogy az Apple azt is mondhatná, hogy a világon már több milliárd USB-C kábel létezik, így ezt sem adnának az iPhone mellé – így nem csak környezetbarátabb, de jövedelmezőbb is lenne a számukra ez a megoldás.

Érdemes azért a fenti találgatást egyelőre csak pletyka szinten kezelni, hiszen ne feledkezzünk meg azokról a hírekről sem, miszerint a 14-es széria már teljesen csatlakozó nélküli lehet.

Írd meg kommentben, hogy mit gondolsz: szeretnél USB-C csatlakozós iPhone-t vagy maradnál a Lightning mellett?

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy, ITT megtalálod prémium iPhone üvegfólia és más iPhone kiegészítő termékeinket.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük