7E581F15 A128 47CD AC91 7C6FB1CF5555-iglass-iphone-uvegfolia

Végre hivatalos az iOS 16! Gyors összegző a legfontosabb újításokról

Az Apple végre ezen a héten jelentette be az év legnagyobb és egyben várva-várt iPhone szoftverfrissítését.

A szoftver, amelyet hétfőn a Worldwide Developer Conference során mutattak be, az iPhone záróképernyőjének 2014 óta történő legnagyobb változását, valamint olyan gyakran használt alkalmazások, mint az Üzenetek, a Mail és a Térképek fejlesztéseit tartalmazza.

5F4D77CF 3032 4F7D B9C2 D49B99601169 large-iglass-iphone-uvegfolia

Kezdjük az egyik legfontosabb kérdéssel: mindenki számára elérhető lesz, akinek 2017-ben vagy később megjelent iPhone-ja van. A legrégebbi támogatott készülék az iPhone 8. Ha tehát szeretnéd ezeket a funkciókat, és még mindig ez a telefonod van, akkor lehet, hogy idén ősszel ideje frissítened.

Az iOS 16 már most elérhető az Apple fejlesztői fiókkal rendelkezők számára. A jövő hónapban bétaverzióként jelenik meg a nagyközönség számára, és szeptemberben vagy októberben az új iPhone-okkal együtt mindenki számára elérhetővé válik.

Íme néhány a legnagyobb változások közül, amelyekről tudnod kell:

Testreszabható zárolási képernyők. A felhasználók képesek lesznek kisebb widgeteket hozzáadni a záróképernyőhöz valós idejű adatokkal, például időjárás-előrejelzéssel, sőt, első alkalommal még az óra betűtípusát is megváltoztathatják. Néhány alkalmazás képes lesz testreszabott widgeteket megjeleníteni olyan információkkal, mint például a sporteredmények. Az Apple több új zárolási képernyő háttérképet is bemutatott olyan képekkel, mint például egy interaktív Föld bolygó. Az értesítések mostantól a képernyő alján jelennek meg, nem pedig a tetején.

E844766A 4D68 4075 AE9E 3D5326F4638C large-iglass-iphone-uvegfolia

Az iMessage üzenetek elküldésének megszüntetése és szerkesztése. Az iOS új verziója több jelentős frissítést is tartalmaz az SMS-szövegeket (zöld buborékok) és iMessage-eket (kék buborékok) küldő Üzenetek alkalmazáshoz. Ha iMessage-t küldesz egy másik Apple-felhasználóval, az üzenet elküldése után 15 perc áll rendelkezésedre, hogy szerkeszd vagy töröld az üzenetet. A másik felhasználó nem kap értesítést, de látni fogja, hogy az üzenetet szerkesztették vagy visszahívták. A felhasználóknak lehetőségük lesz arra is, hogy a szövegeket olvasatlannak jelöljék meg.

Jobb csoportos SMS-küldés Android felhasználókkal. Azok az iPhone-tulajdonosok, akik Android-felhasználókkal SMS-eznek, talán ismerik, hogy az SMS-üzenetek hogyan kezelik az Apple tapback-eket. Jelenleg csak egy olyan szöveg látható, amely azt jelenti, hogy egy felhasználó kedvelt vagy kiemelt egy szöveget. Az új iOS-ben ezek a reakciók ugyanúgy kapcsolódnak az SMS-üzenetekhez, mint egy iMessage-hez.

Ütemezd be az e-maileket a jövőre nézve. Az iPhone-ok beépített Mail alkalmazása is fejlesztéseket kap, például egy funkcionálisabb keresési funkciót, valamint azt a lehetőséget, hogy egy e-mail elküldését egy jövőbeni időpontra, például másnap reggel 9 órára ütemezzük.

Az AI automatikusan rendezi, szerkeszti, lefordítja és megosztja a fényképeket. Az iPhone-ok az elmúlt néhány évben már képesek voltak fotóalbumokat létrehozni helyszínek vagy személyek alapján. Most azonban az alkalmazás a mesterséges intelligencia segítségével automatikusan megosztja a fotókat akár hat emberrel is aszerint, hogy kik vannak a képen – például gyerekek vagy családtagok. Ez azt jelenti, hogy például beállíthatod, hogy minden alkalommal, amikor a gyerekedről készítesz egy képet, a párod is megkapja a képet. Az Apple olyan mesterséges intelligencia funkciókkal is bővül, amelyek képesek lefordítani a felhasználó által készített fényképeken vagy videókon található szöveget. A legmenőbb AI funkció a Visual Look Up nevű, amely képes kivágni egy kutyát, egy személyt vagy más témát egy fotóból, és matricaként elhelyezni a képeken vagy más alkalmazásokban.

Rövid lejáratú kölcsönök az Apple Walletben. Az Apple Wallet alkalmazás, amely kulcsokat, hitelkártyákat és egyéb digitális bérleteket tárol, továbbra is az Apple egyik kiemelt területe. Az Apple azt szeretné, ha a Wallet alkalmazás helyettesítene mindent, ami jelenleg a pénztárcánkban van, beleértve a készpénzt és a személyi igazolványokat is. Idén az Apple bevezette az Apple Pay Later nevű, most vásárolj, később fizetsz funkciót. Ezzel bárhol vásárolhatsz, ahol elfogadják az Apple Payt, majd hat hét alatt négy részletben fizetheted ki az egyenleget. Az Apple Wallet az iOS 16-ban megkönnyíti a digitális autó- vagy lakáskulcsok üzenetváltáson keresztüli megosztását is.

9F8DC8C8 63E0 4568 A716 3B2041F846CA-iglass-iphone-uvegfolia

Az Apple Maps több megállót is hozzáadhat egy útvonalhoz. Az Apple Maps olyan frissítést kap, amely lehetővé teszi, hogy különböző megállókat adjunk hozzá egy útvonalhoz. Így ha vezetsz valahová, és útközben fel akarsz venni valakit, akkor a célállomásod felé vezető út első megállójaként hozzáadhatod a házát. Ez azt jelenti, hogy nem kell beírnod az alkalmazásba egy úti célt, majd később egy másodikat. Ez tökéletes egy nyári út megtervezéséhez, és elengedhetetlen az elektromos autóval rendelkezők számára, akiknek töltőket kell találniuk.

Több lehetőség az értesítések vezérlésére. A tavalyi Focus módra építve az Apple lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy teljesen más háttérképeket vagy alkalmazásbeállításokat használjanak a nap különböző időszakaiban, például amikor a felhasználó dolgozik vagy alszik. Az egyes alkalmazások, köztük a Naptár, a Mail és az Üzenetek lehetővé teszik majd a felhasználók számára, hogy testre szabják, mely értesítések és tartalmak tartoznak az egyes Focus módokba.

“Hey Siri, tedd le a telefont!” – A Siri hamarosan segít letenni egy FaceTime- vagy telefonhívást, bár magyarul még mindig nem tanul meg…

Az Apple Home alkalmazása újratervezést kap. Az Apple ezen a héten azt is közölte, hogy támogatja a Mattert, az intelligens otthoni hardverek, például zárak, lámpák és redőnyök nyílt szabványát. Emellett újratervezte a Home alkalmazást is, hogy jobban megjelenítse az olyan dolgokat, mint például a házban és a ház körül található több kamera egy könnyen áttekinthető, egymás melletti módban.

Gyógyszer- és alváskövetés az egészségügyi alkalmazásban. Az Apple egészségügyi alkalmazása mostantól lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beírják gyógyszereiket és azt, hogy milyen gyakran szedik azokat. A felhasználók a gyógyszereket egyszerűen az üveg fotójával adhatják hozzá. Az alkalmazás még arra is képes emlékeztetni a felhasználókat, hogy mikor van itt az ideje bevenni a gyógyszereket, és figyelmeztetni őket a lehetséges kölcsönhatásokra. Emellett az Apple Watch-tulajdonosok az iPhone egészségügyi alkalmazásban nyomon követhetik majd az alvásukat és a szívverésüket.

Biztonsági ellenőrzés. A Safety Check nevű új funkció lehetővé teszi az iOS-esek számára, hogy gyorsan kikapcsoljanak minden olyan szolgáltatást és alkalmazást, például a helymeghatározást, amelyet megosztanak a felhasználó családjával. Az Apple szerint a funkciót női csoportokkal együttműködve tervezték, és kifejezetten arra szolgál, hogy megkönnyítse a magánélet privát mivoltát, illetve a személyes adatok védelmét, ha valaki elhagy egy bántalmazó kapcsolatot.

Használd az iPhone-t webkameraként. Az iPhone kiváló, fotóminőségű kamerával rendelkezik, amely 4K vagy 8K felbontásban is képes rögzíteni. Nem lenne jobb, ha ezzel bonyolítanál le egy Zoom-hívást a laptopod gyengébb minőségű kamerája helyett? Az iOS 16 és a macOS új verziójával a felhasználók a megfelelő laptop-csatlakozóval már webkameraként is használhatják iPhone-jukat a Continuity Camera nevű funkcióban.

Neked hogy tetszik az iOS 16? Hasonló új funkciókra számítottál?

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy, ITT megtalálod prémium iPhone üvegfólia és más iPhone kiegészítő termékeinket.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük