iphone szilikon tok

5 dolog, amit nem tudtál az Apple ikonikus logójáról – És nézd meg iPhone szilikon tok választékunkat is, ha Te is értékeled a minőségi dizájnt

 

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg Te is iPhone-os vagy, ezért Neked is biztosan jól jön egy olyan stílusos és hasznos kiegészítő készüléked védelméhez, mint egy iPhone szilikon tok:

 

Az Apple logója a világ egyik legikonikusabb szimbóluma. Mint minden híres logóról, az eredetéről is sokféle anekdota kering, a mesterséges intelligencia úttörőjének, Allan Turingnak a romantikus történetétől kezdve, aki egy mérgezett almába harapva lett öngyilkos, egészen Ádám és Éva bibliai történetéig.

Tehát mi is pontosan az Apple-logó története? Természetesen ez számunkra is kulcstéma, mint iPhone szilikon tok és más iPhone kiegészítők gyártói – most pedig Neked is elmeséljük!

 

Honnan és mikor kapta az Apple a nevét?

 

Az Apple Inc. hivatalosan 1976-ban alakult Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne által. A ma már hatalmas technológiai vállalatot akkor alapították, amikor a technológia még gyerekcipőben járt, és a számítógépek elég nehézkesnek számítottak.

Ennek eredményeképpen Jobs vezetésével hárman arra törekedtek, hogy megváltoztassák az emberek számítógépekről alkotott képét azáltal, hogy kisebbé és felhasználóbaráttá tették őket. Alig két hét után Wayne kilépett, és 800 dollárért eladta a részesedését, tudtán kívül kiszállt abból a vállalkozásból, amelyből később több milliárd dolláros vállalkozás lett.

A cégnév megalkotásakor Jobs és Wozniak egyedi, kevésbé hivatalos neveket keresett. A duó két névlehetőséggel állt elő. A Matrix az akkori számítógépek képernyőin megjelenő pontmátrixra utal, az Executek pedig arra, hogy képes parancsokat végrehajtani. Az Apple-t azonban megfelelőbbnek találták, mivel ez a név sokkal megnyerőbb, és közelivé teszi a márkát.

Az Apple 1976-ban kapta ikonikus nevét, nagyjából akkor, amikor hivatalosan is megalakult. Azonban, akárcsak a logójával kapcsolatban, a cég elnevezésével kapcsolatban is rengeteg spekuláció látott napvilágot. Egyes elméletek szerint a három alapító kevésbé hivatalos nevet akart, mint a technológiai óriás akkori versenytársai, míg mások szerint Jobs és Wozniak az Atari előtt akartak szerepelni a telefonkönyvekben. S bár ezek az elméletek megállják a helyüket, az Apple névnek sokkal egyszerűbb magyarázata van.

Walter Isaacson Jobsról szóló életrajza szerint az Apple alapítója gyümölcsevő étrendet követett, és éppen egy almáskertből jött, amikor úgy gondolta, hogy az Apple név viccesen és szellemesen hangzik, és később ezt javasolta Wozniaknak. A lehetséges elméletek egyike szerint tehát Jobs egyszerűen csak vonzódott az almához.

 

A szivárvány színű logó

 

Az eredeti Apple-logó egy színes szivárványos dizájnnal készült, amelynek minden színe a vállalat értékeinek egy-egy aspektusát képviselte. Steve Jobs szerint a zöld csík a “földet”, a sárga az “intellektust”, a narancssárga a “spiritualitást”, a piros a “szívet”, a lila a “rejtélyt”, a kék pedig a “képességeket” jelképezte. Ez a színes dizájn azt hivatott közvetíteni, hogy az Apple termékei mindenkinek szólnak, függetlenül a háttértől vagy a hittől és segített humanizálni a vállalatot a világ első színes kijelzővel ellátott monitorára utalva. Az Apple-nek az évek során többször is meg kellett változtatnia a logó dizájnját, hogy alkalmazkodjon a készülékek dizájnjának változásaihoz. A vállalatnak például a szivárványcsíkos logót monokróm feketére kellett változtatnia, hogy ne nézzen ki furcsán az iMac G3-on.

 

A híres harapásnyom

 

Egyes teóriák szerint a harapott alma logó állítólag Alan Turing brit matematikus és informatikus előtt tiszteleg, aki kulcsszerepet játszott a náci kódok feltörésében a második világháború alatt. Turingot homoszexualitásért ítélték el, és 1954-ben öngyilkosságot követett el, és a megharapott alma az ő tragikus végét hivatott szimbolizálni.

A számtalan találgatás ellenére az Apple logó megharapott részével kapcsolatban, annak meglehetősen prózai jelentése van. Rob Janoff, az Apple eredeti logójának tervezője szerint a harapott rész egyszerűen a méretarány miatt volt. Azért építette be, hogy megkülönböztesse az almát más hasonló gyümölcsöktől, például a cseresznyétől. Janoff még azt is bevallotta, hogy vett néhány almát, és félbevágta őket, hogy megpróbálja elérni a tökéletes Apple-logót. A logó a márka egyediségét is képviseli, és az évek során bekövetkezett átalakulása az Apple rugalmasságáról tanúskodik.

 

A logó az évek során változott

 

Míg az alma alapdizájnja az évek során változatlan maradt, a logó néhány változáson ment keresztül. 1998-ban az Apple bevezette a monokróm logót, amely a vállalat áramvonalasabb és minimalistább designesztétikára való áttérését hivatott tükrözni, de ezen kívül is számos változat létezett, mint például a Fekete Apple logó, a “lapos” logó vagy a metálfényű verzió.

 

Kreatív és meglepő módokon is felhasználták

 

Az Apple logó egyszerű és felismerhető kialakítása az évek során számos kreatív értelmezést inspirált. Hong Yi művész például egy portrésorozatot készített kizárólag almák felhasználásával, mindegyikben az ikonikus logóval. Gabriel Dishaw tervező pedig újrahasznosított Apple-termékek felhasználásával készített egy szoborsorozatot, többek között Steve Jobs mellszobrát, amelynek homlokán a logó látható.

Bár az Apple logóját leginkább a vállalat termékeivel hozzák kapcsolatba, az évek során néhány váratlan módon is feltüntették már. A logót például az Apple társalapítója, Steve Jobs előtt tisztelegve is használták: a rajongók 2011-ben bekövetkezett halála után a logóval ellátott, rögtönzött emlékműveket készítettek. A logót emellett politikai tiltakozások során is használták, például a 2014-es hongkongi demokráciatüntetéseken.

 

Összefoglalva, az Apple ikonikus logója sokkal több, mint egy egyszerű design. Az eredeti szivárványszínektől kezdve az Alan Turingnak szóló tisztelgésig a logónak gazdag története és jelentése van, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak. Akár megrögzött Apple-rajongó vagy, akár egyszerűen csak értékeled a jó dizájnt, tagadhatatlan, hogy az Apple-logó milyen hatással volt a világra. Ha pedig már a jó dizájn értékelésénél tartunk, akkor ne feledjük, hogy ez az iGlass alapelvei közé is tartozik, melyről iPhone szilikon tok és egyéb kiegészítőink is tanúbizonyságot tesznek.

 

Köszönjük a figyelmed! Ha Te is Apple-fan vagy, IDE kattintva beszerezheted iPhone szilikon tok és más kiegészítőinket telefonod védelméhez.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük