1CE9602A 259C 4E8B 9013 A9EAA8AFDCE5-iglass-iphone-uvegfolia

iPhone XS VS. iPhone XR – Az 5 legnagyobb különbség!

Sokunkat lenyűgözött az Apple, amikor a szeptember 12-i eseményén lerántotta a leplet az eddigi egyik leginnovatívabb iPhone-trióról. Azok kedvéért, akik esetleg most kapcsolódnának be: a három új modellt két további csoportra oszthatjuk. Az elsőbe tartozik az iPhone XS és az iPhone XS Max, a másodikba pedig az iPhone XR.

És bár az újdonságokat egymás mellé állítva csak apróbb méret- és formabeli különbségeket vehetünk észre, valójában ennél jóval több választja el őket egymástól. Ha iPhone-váltáson gondolkozol, de még bajban vagy, hogy melyikkel járnál a legjobban, az iGlass most összeszedte a két változat közötti 5 legfőbb eltérést!

5. Méret és szerkezet

3852F949 02CB 4244 9A21 938C2E33C455-iglass-iphone-uvegfolia

Mindhárom 2018-as iPhone-on megfigyelhetjük a hasonló, edge-to-edge, a sarkainál enyhén lekerekített kijelzős dizájnt, tetejükön a TrueDepth kamera érzékelőinek kialakított kis szigetet, azaz a notch-t, valamint a fizikai Home gomb hiányát.

Az iPhone XS az 5,8-hüvelykes kijelzőjével a három közül a legkisebb, míg az XS Max a maga 6,5-ös méretével a legnagyobb a három készülék között. A középső helyet az iPhone XR foglalja el a sima XS-nél nagyobb, 6,1-colos kijelzővel.

A külsejükön kívül az alapanyagaikban is különbséget tehetünk: az XS és az XS Max vázát egy minőségibb rozsdamentes acél alkotja, az XR-ét pedig az iPhone 7 és 8 modellekben is megtalálható alumínium.

4. A kijelző minősége

9F94359A ED84 426D B095 C6F88F926728-iglass-iphone-uvegfolia

Az XS modelleket a kijelzőjükben használt technológia is elválasztja a pénztárcabarátabbnak szánt XR-től.

Az XS-ben és az XS Max-ban egyaránt az Apple Super Retina AMOLED-kijelzője található meg, melyek a mobilon valaha használt legjobb, 458 ppi-s képernyőfelbontást teszik lehetővé.

Az XR ezzel szemben a kissé szerényebb, IPS LCD kijelzővel érkezett, melyet az Apple az „LG”-től kölcsönözve tervezett újjá, elnevezve azt az első Folyékony Retina Kijelzőnek (LRD). A 326 ppi-s felbontással is kissé alulmarad az XS-ekhez képest.

De mennyire is észlelhető valójában ez a különbség? Megéri csak a kijelző miatt a jóval drágább XS-t választani?

Igen, a különbség észrevehető, azonban korántsem akkora, mint az LCD és az OLED TV-k között. Ami ebben a kérdésben igazán számít, az, mire használjuk az iPhone-unkat: ha sok videót és fotót nézünk, akkor jelentős és fontos ugrás lehet az OLED-re való váltás. Ha azonban inkább „hagyományos” vagy üzleti célokra tartjuk a telefont, a kijelzők közötti különbséget nem érdemes számításba venni.

3. Színváltozatok

7D80F657 E47B 4038 A259 49688E714997-iglass-iphone-uvegfolia

Idén minden iPhone szokatlanul nagy színválasztékban érhető el, azonban természetesen itt is kihangsúlyozásra került a prémium VS. megfizethető változatok közötti kontraszt.

Míg a rozsdamentes acél XS-t és XS Max-ot Ezüst, Asztroszürke vagy a vadiúj fényes Arany színben szerezhetjük be, addig az alumínium iPhone XR 6 élénk árnyalatban – Feketében, Fehérben, Sárgában, Kékben, Korallban (pinkben) és Pirosban, azaz a PRODUCT (RED) – lesz elérhető október végétől.

2. Kamera

C1737848 F54F 4E35 BFE3 21020CF1355B-iglass-iphone-uvegfolia

Mindhárom idei modell elöl-hátul az Apple csúcskategóriás TrueDepth kamera rendszerével lett felszerelve, lehetővé téve a következő generációs 3D-s arcfeltérképezést, a Face ID-s feloldást, valamint az Animoji és a vadiúj Memoji funkciókat. Ezekről tehát az XR-esetében sem kell lemondanunk.

A készülékeket megfordítva viszont azonnal szembetűnik, hogy az XS-duón a továbbfejlesztett duál-kamerarendszer, az XR-en pedig az iPhone 8-on már bemutatott (bár kissé feljavított) egylencsés kamera teszi lehetővé a fotók, videók készítését.

Jó hír, hogy az XR-rel is kellőképp kihasználhatók az Apple új kamera-beállításai, mint például a háttér mélységének variálhatósága, de a duál-kamerának természetesen megvannak a maga előnyei, mint például az optikai zoom.

1. Ár

F7960026 2FC4 489F 9033 8E90940CC8BF-iglass-iphone-uvegfolia

A két kategóriát természetesen elsősorban az áruk különbözteti meg egymástól.

Az iPhone X közvetlen utódjához, az XS-hez ugyanannyiért juthatunk majd hozzá, mint a tavalyi változathoz (külföldön 999 dollárért, de itthon az adók és az Apple-nek fizetendő jogdíjak miatt ez 399 990 forint-ról keződik), az XS Max-hoz pedig csupán 100 dollárral többért, 1099$-től (tárhelytől függően) – itthon ez körülbelül 439 990-tól 577 990 forint-ig terjed.

Az iPhone XR-t október vége felé csupán 749 dollártól, itthon pedig 299 990 forinttól (ez a 64 GB-s változat ára) rendelhetjük elő, azonban a legnagyobb, 256 GB-os verzió is jóval olcsóbb lesz, mint a legalacsonyabb árú iPhone XS – persze érdemes megjegyezni, hogy az Apple az XR-t szándékosan a „középkategóriás, de prémium funkciókkal felszerelt” változatnak szánta a nagyobb közönség bevonzásának reményében.

Mindent összevetve szerintünk elsősorban az egyéni céljaink határozzák meg, melyik új iPhone-t érdemes beszereznünk, de az árkülönbséghez képest meglepően kevés lemondással jár az XR – nem véletlen tehát, hogy az elemzők óriási eladásokra számítanak.

Szerinted megérik a drágább XS-ek vagy az XR lett az év sztárja? Írd meg a véleményed!

Köszönjük a figyelmed! Ha iPhone felhasználó vagy, Itt megtalálod iGlass kijelzővédő termékeinket.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük