c adapter

USB – C adapter és az iPhone 15: ezt árulják el a legfrissebb pletykák

 

Ha fontos számodra a gyors és hatékony, szakadásmentes töltés, akkor mielőtt rátérnénk az iPhone 15 és az USB – C Adapter kapcsolatára, szerezz be egy bombabiztos Lightning – C adapter kompatibilis kábelt:

 

A C adapter és az iPhone, pontosabban az USB – C iPhone egykor lehetetlennek tűnt, de a legújabb pletykák szerint hamarabb jön, mint gondolnánk. A szabályozási herce-hurcák és a Lightning-csatlakozó korlátai közepette az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro várhatóan idén ősszel USB-C-re vált. Az alábbiakban a legfrissebb részleteket olvashatod arról, hogy mit tudunk eddig.

 

A szabályozási nyomás kényszeríti az Apple-t

Több oka is van annak, hogy az Apple a jelek szerint megváltoztatta álláspontját az USB-C iPhone kiadásával kapcsolatban. Az egyik, amit azonban nehéz figyelmen kívül hagyni, a világszerte fenyegető törvényhozás.

Több éves huzavona után az Európai Unió hivatalosan is megállapodott a “közös töltőport” szabványról. 2024-től kezdve az EU 27 országában értékesített összes okostelefonon kötelező lesz USB-C-t használni a töltéshez. Ez vonatkozik az iPhone-ra és még az olyan mellék kiegészítőkre is, mint az AirPods.

Az Apple azért visszavágott az USB-C iPhone-t kötelezővé tevő jogszabály ellen. A vállalat szerint az ilyen törvények elfojtják az innovációt, és valójában több környezeti hulladékhoz vezetnek. Miután az EU megállapodott a jogszabályról, az Egyesült Államok törvényhozói támogatásuknak adtak hangot. Sokan felszólították az Egyesült Államokat, hogy fogadjon el valami hasonlót. Elizabeth Warren szenátor a Twitteren közzétett bejegyzésében csatlakozott ehhez a felhíváshoz, mondván:

 

A fogyasztóknak nem kellene állandóan új töltőket vásárolniuk a különböző készülékekhez. Egységes szabványokkal tisztázhatjuk a dolgokat – kevesebb költséggel, kevesebb gonddal és kevesebb hulladékkal.

 

Október elején az Európai Parlament teljes körű szavazását követően hivatalosan is elfogadták az uniós jogszabályt. A törvényt elsöprő többséggel, 602 igen szavazattal, 13 nem ellenében és 8 tartózkodás mellett fogadták el. A törvény értelmében mentességet élveznek azok a termékek, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy USB-C porttal rendelkezzenek.

Végül a folyamat lezárásaként az USB – C adapter törvényt hivatalosan is rögzítették, és az 2022. december 27-én lépett hatályba. A törvény értelmében a vállalatoknak 2024. december 28-ig van idejük arra, hogy az új intelligens bevezetésekkel megfeleljenek a mandátumnak. Ez technikailag 2025-ig adhatna időt az Apple-nek arra, hogy hivatalosan is eleget tegyen az USB-C szabályozásnak, de a várakozások szerint ezt már korábban meg fogja tenni.

 

Akkor az iPhone 15 már USB-C-s lesz?

 

Ming-Chi Kuo elemző először 2019-ben jósolta meg, hogy az Apple már 2021-ben kiad egy port nélküli iPhone-t, de ez nem vált valóra. Könnyű belátni, hogy miért – a vezeték nélküli technológiák egyszerűen nem elég megbízhatóak vagy erősek ahhoz, hogy teljesen helyettesítsenek egy olyan csatlakozót, mint a Lightning vagy az USB-C. A töltési sebesség nem olyan gyors mint egy C adapter segítségével, az adatátvitel lassú és megbízhatatlan, és a fogyasztói elfogadás még nem tart ott, ahol kellene. A port nélküli iPhone még mindig készül, és az Apple-nél belső tesztelés alatt áll, de nem számítunk arra, hogy idén vagy jövőre a nagyközönség elé kerül.

A Lightning-csatlakozó is kezdi megmutatni a korát. Amikor 2012-ben az iPhone 5-tel együtt mutatták be, Phil Schiller, az Apple vezetője azt hirdette, hogy ez lesz a “következő évtized modern csatlakozója”. A bejelentés óta eltelt egy évtized, és egyértelmű, hogy a Lightning lemarad az USB-C mögött olyan dolgokban, mint a töltési sebesség és az adatátviteli sebesség.

Így jutottunk el a mai helyzethez, miszerint az idén érkező iPhone 15 USB-C porttal rendelkezik majd a töltéshez és az adatátvitelhez.

 

Egy kis csavar

 

Érdekes módon több jelentés is arról szólt, hogy az Apple keresi a módját annak, hogyan tudná még mindig megtartani bizonyos mértékű kontrollt az iPhone kiegészítő ökoszisztémája felett. Az egyik jelentés szerint az iPhone 15 USB-C portja bizonyos funkciókat az Apple által hitelesített kábelekre korlátozhatna.

Márciusban Ming-Chi Kuo, az Apple megbízható elemzője arról számolt be, hogy az USB-C-re való átállás gyorsabb töltési sebességet tesz lehetővé az iPhone 15 számára. Ezek a gyorsabb töltési sebességek azonban állítólag az Apple által hitelesített USB-C kábelekre lesznek korlátozva. Jelenleg az iPhone 14 és az iPhone 14 legfeljebb 20 W maximális töltési sebességet támogatnak, míg a Pro modellek akár 27 W-ot is.

Az Európai Unió azonban máris visszavág az Apple pletykált tervei miatt, miszerint az iPhone 15 USB-C portját a nem MFi kábelek számára korlátozza. A pletykákra reagálva Thierry Breton, az EU ipari biztosa figyelmeztetést írt az Apple-nek, amelyben azt írta, hogy “megengedhetetlen lenne a töltőkkel való interakció korlátozása”.

 

Mikor lesz elérhető az USB-C iPhone 15?

Az Apple várhatóan még idén ősszel piacra dobja az USB-C-vel ellátott iPhone 15-öt. Jelenleg úgy tűnik, hogy az Apple kiadási tervei a terv szerint haladnak.

Az C adapter és az iPhone biztosan sok fogyasztót boldoggá tesz, különösen azokat, akiknek már van olyan iPadjük vagy Macjük, amely szintén USB-C-t használ. Ennek ellenére az iPhone-felhasználók nagy száma miatt az Apple kétségtelenül kritikával is fog találkozni az iPhone töltőcsatlakozójának megváltoztatása miatt – még akkor is, ha az USB-C-re való átállás végső soron helyes döntés, és már régóta esedékes.

 

Te váltanál iPhone 15-re csak emiatt a változás miatt?

 

Ha szeretnéd otthon, az irodában és útközben is gyorsan, hatékonyan tölteni készülékeidet, akkor IDE kattintva beszerezheted az iGlass Type C Adapter terméket!

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük