iphone 13 átlátszó tok

Alternatív alkalmazáspiacok: Hogyan befolyásolják majd a mi, EU-s polgárok mindennapjait?

Ha ezt is épp az iPhone-odon olvasod, győződj meg róla, hogy megfelelően véded! Ehhez itt van például egy stílusos iPhone 13 átlátszó tok tipp:

 

Az iOS 17.4 megjelenésével és az Európai Unió digitális piaci törvényének (DMA) érvényesítésével az Apple bevezette az alternatív alkalmazáspiacok korszakát az EU 27 tagállamában. Ezt a lépést a DMA írja elő, és egy olyan tájat képzel el, ahol a fejlesztők és a felhasználók új szabadságot élveznek, hogy különböző forrásokból származó alkalmazásokat telepíthetnek, kiszabadulva az Apple monopolisztikus szorításából az alkalmazások terjesztése terén. Nézd meg, mi is ez az egész és csekkold iPhone 13 átlátszó tok tippünket is, hogy ha ilyen telefonod van, biztonságosan tölthess le például appokat is, bárhonnan is származzanak.

Hogyan is nézhetnek ki ezek az app piacok? Érdekesség: az AltStore, a “sideloaded” alkalmazások meglévő szolgáltatója bejelentette, hogy saját alternatív alkalmazásboltjuk iOS-re történő átvitelén dolgozik. Ezzel a bolt kimozdul a jelenlegi szürke zónából, ahol nem hivatalos alkalmazásokat kínálnak, és átalakul a fejlesztője által “törvényes alkalmazás-piactérnek” nevezett “törvényes alkalmazás-piactérré”.

Elméletileg ez a váltás egy sokkal egyenlőbb és harmonikusabb ökoszisztémát jelent. A gyakorlati következmények azonban bonyolultak és többrétegűek.

Szóval, még mielőtt azt hinnénk, hogy mostmár korlátlan nélkül mindenhonnan töltögethetünk bármit, mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy ez nem jelent korlátlan letöltést. Még az iOS 17.4-es verziójával sem áll módjukban a 27 EU-tagországban élő felhasználóknak szabadon lekérni egy alkalmazást bármelyik tetszőleges weboldalról, és telepíteni azt az iPhone-jukra. Ehelyett az alternatív alkalmazáspiacokon kell az alkalmazások terjesztését biztosítani, és az Apple továbbra is fenntartja magának a jogot arra, hogy ezeket a piacokat ellenőrizze és jóváhagyja.

Bár az Apple némileg enyhített a szabályozáson, és lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy a korábbi, egymillió eurós akkreditív követelménye nélkül jelentkezzenek alternatív alkalmazáspiacra, az akadályok továbbra is fennállnak. Ez lehet az egyik fő oka annak, hogy olyan kisebb szervezetek, mint a Mobivention és a MacPaw alternatív alkalmazás-piactereket jelentettek be, de egyik sem valósult meg. Még az Epic Games is, amelynek nagyszabású tervei között szerepelt a Fortnite újbóli bevezetése az iPhone-okra a piactéren keresztül, szembesült az Apple rosszallásával, amely “igazolhatóan megbízhatatlannak” minősítette a vállalatot.

A kihívások a fejlesztőkön túl a végfelhasználókra is kiterjednek. Az Apple szigorúan veszi az alternatív alkalmazáspiacterek földrajzi elérhetőségét. Figyelemre méltó, hogy ez a törekvés kizárólag az iPhone-okra vonatkozik, az iPadOS-t kivették a mandátum alól. Az Európai Bizottság az iPadOS-t különálló platformnak tekinti, amely kívül esik a DMA “kapuőr” hatályán. Ez a kizárás bonyolultabbá teszi a fejlesztők és a felhasználók számára, különösen azért, mert sok iPhone-alkalmazás univerzális, azaz úgy tervezték, hogy zökkenőmentesen fusson az iPadeken is.

A bonyodalmak fokozódnak, ha figyelembe vesszük az alkalmazáson belüli vásárlásokat és az előfizetéseket. Ha egy előfizetést az iPhone-on egy alternatív alkalmazáspiacon keresztül szereznek be, akkor annak megosztása az App Store-ból származó iPad-változattal akadályokba ütközhet, és esetleg az Apple megbízását igényelheti. Ez arra ösztönözheti a fejlesztőket, hogy ragaszkodjanak az App Store-hoz, kiszorítva a harmadik féltől származó piactereket.

Egy másik figyelemre méltó szempont az Apple földrajzi korlátozásai. Az alternatív alkalmazáspiacok az EU 27 országára korlátozódnak, ami korlátozást jelent. Az Apple hangsúlyozza, hogy nem csak az országot vagy régiót kell beállítani e 27 közül valamelyikre, hanem fizikailag is jelen kell lenni ott. Az ezen irányelvektől való akár csak átmeneti eltérés az alternatív piacokhoz való hozzáférés elvesztését vonhatja maga után. Bár az Apple említést tesz egy “türelmi időszakról” a rövid távú utazások esetében, a konkrétumok nem kerülnek nyilvánosságra. A külföldre vagy az EU-n kívülre költözők kihívásokkal szembesülhetnek, mivel az alkalmazás utolsó elérhető verziójára korlátozódhatnak, és nem férhetnek hozzá a frissítésekhez, kivéve, ha azok az App Store-ban elérhetők.

Az Apple 2024. március 7-i frissítése tisztázza, hogy a felhasználók legfeljebb 30 napra elhagyhatják az Európai Uniót anélkül, hogy elveszítenék az alternatív alkalmazáspiacokhoz való hozzáférést. Ezen időszak alatt az alkalmazások továbbra is működhetnek és frissítéseket kaphatnak. A hosszabb távollét azonban azzal járhat, hogy a frissítések tekintetében kizárólag az App Store-ra kell hagyatkozni, ami az alkalmazások törlését és újratelepítését teszi szükségessé.

Lényegében, bár a DMA és az iOS 17.4 bevezeti az alternatív alkalmazáspiacok lehetőségét, az ebbe a tájba szőtt összetettség és korlátozások aláhúzzák a fejlesztők és a felhasználók árnyalt valóságát a fejlődő digitális piaci ökoszisztémában.

 

Ha Te is átlátszó tok fan vagy, akkor csekkold az iPhone 13 átlátszó tok MagSafe változatát vagy nézd meg többi prémium iPhone tokunkat is ITT!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük