privacy üvegfólia

Ajjaj: Egy iOS 17.5 hiba visszaállítja a már rég kitörölt fotókat, még a visszaállított, tovább értékesített Apple készülékeken is

Sajnos ez sem védi meg a fotóidat a kéretlen szemek elé kerüléstől, de ha utálod a kíváncsi tekinteteket a képernyődön, akkor a jó hír, hogy legalább ettől megvédheted az iPhone-odat, ugyanis épp erre találtuk ki a betekintésgátló privacy üvegfólia kiegészítőt a privát szférád védelme érdekében:

 

Az iOS 17.5 egy furcsa és nyugtalanító hibája úgy tűnik, hogy visszaállítja azokat a fényképeket, amelyekről a felhasználók azt hitték, hogy már régen eltűntek. Az iOS 17.5 megjelenését követően számos felhasználó számolt be a Redditen és más platformokon arról, hogy évekkel ezelőtt törölt fotókat fedeztek fel, amelyek hirtelen újra megjelentek a fotótárukban, a legfrissebb fotók alján. Ha ettől ugyan nem is tudunk megvédeni, csekkold privacy üvegfólia kiegészítőinket a magánszférád védelme érdekében, most pedig térjünk a kérdéses sztorikra!

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a probléma nem okozott nagyobb adatvédelmi sérülést – az emberek csak azokat a fotókat látják, amelyek egykor a saját könyvtárukban voltak. A vitát kezdeményező Redditor azonban rávilágított, hogy ez mennyire nyugtalanító lehet. Miután frissítettek az iOS 17.5-re, azt találták, hogy a Fotók alkalmazásukban a legutóbbi képek „nsfw anyagok” voltak, amelyeket egy intim partnerrel készítettek évekkel ezelőtt. Ezek olyan fotók voltak, amelyeket véglegesen töröltek, de most újra felbukkantak. Bár ez a konkrét eset ugyanannak a két partnernek a közös fotóiról szólt, könnyen elképzelhető, hogy egy korábbi életből származó fotók felbukkanhatnak, és kínos helyzetekhez vezethetnek, különösen, ha az idővonal alján jelennek meg.

Mások is hozzászóltak, és megemlítették, hogy láttak már 2010-ben készült képeket újra megjelenni, annak ellenére, hogy már régen törölték őket, és jóval túl vannak azon a 30-40 napos időszakon, amely alatt a fotók a Nemrég törölt albumban maradnak. Ezeknek a régi fotóknak a felbukkanása kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a felhasználók bízhatnak-e abban, hogy a törölt fotók valóban végleg eltűntek.

 

Mi okozza a problémát?

Az Apple egyelőre nem nyilatkozott a problémáról, így az ok tisztázatlan maradt. Ennek ellenére több elmélet is kering.

Az egyik cinikus elmélet szerint az Apple valójában soha nem törli a fényképeket; állítólag mindent, amit az iCloudba feltöltöttél, megtart az Apple, akár a rossz szoftvertervezés, akár lustaság, akár az AI-modellek kiképzéséhez való titkos felhasználás miatt. Ezt az elméletet azonban aláássák olyan felhasználók jelentései, akik soha nem használták az iCloud Photos-t.

A hihetőbb magyarázat az, hogy a fotók még mindig a felhasználók iPhone-jain vagy más Apple-eszközökön vannak elrejtve, és valamilyen újraindexelési vagy optimalizálási folyamat miatt kerültek újra a felszínre, amely az iOS 17.5 frissítés után futott le. Ez az elmélet összhangban van azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint a fotók a frissítés után néhány órával újra megjelentek, és a törlés után is újra felbukkantak.

Az Üzenetek lehet a lehetséges bűnös, különösen azok esetében, akik az Üzenetek a felhőben szolgáltatást használják. Az Apple Messages alkalmazáson keresztül küldött vagy fogadott fotók az Apple Messages alkalmazáson keresztül a Fotótáraktól elkülönítve tárolódnak, és ott is maradnak, amíg manuálisan el nem távolítják őket, vagy le nem járnak az Üzenetek megtartása beállítás szerint. Ez a beállítás, amely a Beállítások alkalmazásban az Üzenetek alatt található, beállítható 30 napra, 1 évre vagy örökre.

Ha az Örökké beállítás van megadva, akkor minden, az Üzenetekben valaha küldött és fogadott fényképet tárolnak valahol, vagy az iPhone-on, vagy az iCloudban lévő Üzenetek tárban. Az iOS 15-ben az Apple bevezette a Veled megosztva funkciót, amely kiválasztja a releváns fényképeket az Üzenetek beszélgetésekből, és megjeleníti azokat a Fotók alkalmazásban. Valószínű, hogy egy hiba az iOS 17.5-ben úgy döntött, hogy az évekkel ezelőtti fotók most már megfelelnek ennek a funkciónak.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Megosztva veled funkció problémákat okoz. Két évvel ezelőtt egy hiba miatt a mentett fényképek törlődtek, amikor a hozzájuk tartozó Messages-beszélgetések törlődtek. Bár az a hiba pánikot okozott, de legalább eltávolította a fotókat, ahelyett, hogy visszahozta volna őket.

Mégis, az iPhone operációs rendszer különböző részei közötti kapcsolatok okozhatnak váratlan problémákat, és elképzelhető, hogy a Shared with You az ellenkezőjét teszi annak, amit a felhasználók az iOS 15-ben tapasztaltak. Ugyanakkor nem biztos, hogy az Üzenetek a probléma forrása. Néhány felhasználó arról számolt be, hogy a felbukkanó képeket soha nem osztották meg az Üzeneteken keresztül, ami arra utal, hogy a más forrásból mentett vagy importált képek még mindig gyorsítótárazva lehetnek az iPhone fájlrendszerében, és az iOS 17.5-ben valami felveheti őket.

Ha ezt is épp az iPhone-odon olvasod, gondoskodj egy privacy üvegfólia kiegészítőről, hogy legalább a képernyődet elrejtsd a kíváncsi szemek elől!

 

Adatvédelmi aggályok

Szerencsére ez a probléma nem tűnik széles körben elterjedtnek. Ha azonban Te is tapasztalod, érdemes felvenni a kapcsolatot az Apple ügyfélszolgálatával, hogy a probléma a látókörükbe kerüljön, és esetlegesen felgyorsuljon a javítás.

A hiba különösen aggasztó aspektusa, hogy úgy tűnik, hogy súlyosbodott. Legalább egy felhasználó arról számolt be, hogy a probléma még azután is fennállt, hogy letörölték a régi iPadjüket, és eladták egy barátjuknak. A Reddit-felhasználó AnimatorAmazing190 elmondta, hogy követte az Apple irányelveit, és töröltette az iPadjét, mielőtt eladta volna. Miután a vevő frissített az iOS 17.5-re, a régi fotók újra megjelentek a Fotók alkalmazásban.

Az érintett iPad egy negyedik generációs 12,9 hüvelykes iPad Pro volt. Az eredeti tulajdonos az Apple utasításait követve törölte, és soha nem jelentkezett be újra. Ennek ellenére a régi fotói a frissítés után visszatértek az új tulajdonos készülékére.

Sok más felhasználó is beszámolt arról, hogy 2010-ben készült fényképek hirtelen visszatértek a Fotók alkalmazásba, de ezek az esetek olyan készülékekre vonatkoznak, amelyek még mindig ugyanazokhoz az iCloud-fiókokhoz vannak bejelentkezve, és valószínűleg korábbi biztonsági mentésekből lettek visszaállítva. Ez a forgatókönyv valószínűbb. Azonban nem minden felhasználó tapasztalja ezt a problémát, és nem minden korábban törölt kép jelenik meg újra.

A fényképek eredeti törlése óta eltelt idő aggodalomra ad okot. Az Apple készülékek elvileg csak 30 napig őrzik meg a törölt fényképeket a Nemrég töröltek szakaszban, utána végleg törölni kell őket.

Az Apple még nem kommentálta a helyzetet. Kezdetben a problémát nem tekintették adatvédelmi problémának, mivel a fotók csak a felhasználó aktuális készülékére tértek vissza. Azonban az eladott készülékeken újra felbukkanó fotókról szóló jelentések miatt a felhasználók most már jobban aggódnak amiatt, hogy személyes és néha érzékeny fotóik újra megjelenhetnek valaki más készülékén.

Ez a probléma aláhúzza, hogy a várakozások ellenére a törölt fényképek valahol tárolódhatnak, akár a készülék egy rejtett részén, akár az Apple számos felhőszerverének egyikén. Egyelőre a problémát tapasztaló felhasználóknak érdemes az Apple ügyfélszolgálatához fordulniuk, hogy segítsenek eszkalálni a problémát, és biztosítsák, hogy a probléma megkapja a szükséges figyelmet a gyors megoldáshoz.

 

Te mit szólsz mindehhez, szerinted tényleg valójában sosem törli az Apple a fotókat?

 

IDE kattintva beszerezheted az iGlass Privacy Pro privacy üvegfólia kiegészítőt, ha legalább a képernyődet szeretnéd megóvni a kíváncsi szemektől. Fő a biztonság, szóval privacy üvegfólia kiegészítőt mindenkinek!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük