iphone 15 üvegfólia

Továbbfejlesztette az Apple az optimalizált akkumulátortöltést az iPhone 15-ön: 80%-on képes teljesen leállítani a töltést

Kezdjük a jó hírrel: a 15 Plus modellekre már kapható az iPhone 15 üvegfólia, hamarosan pedig a többi változatra is érkezik az idei szériához. Ha épp a 15 Plushoz keresel iPhone 15 üvegfólia kiegészítőt, akkor pedig már be is szerezheted ITT:

 

Úgy tűnik, az Apple a 15-ös szériával még komolyabban veszi az iPhone-ok akksijának egészségét, mint idáig: ugyanis a vállalat egy új akkumulátor-egészségügy funkciót adott hozzá kizárólag az iPhone 15 termékcsaládhoz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lemondjanak a napi akkumulátorkapacitásuk egy részéről, cserébe az iPhone akksijának hosszabb élettartamért – hosszú távon. A The Verge munkatársa, Allison Johnson által felfedett hírek szerint az új iPhone 15 modellek mindegyike rendelkezik egy új beállítással, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a maximális töltési kapacitás 80%-os korlátját válasszák. Nézzük is, megéri-e, ha pedig az idei szériából a 15 Plusra esett a választásod, akkor szerezd be mellé a már elérhető iPhone 15 üvegfólia kiegészítőnket is.

A beállítás az Apple által az iOS 13-ban bevezetett optimizált akkumulátortöltés funkció kiterjesztésének tűnik, amelynek célja, hogy növelje az iPhone akkumulátorok élettartamát azáltal, hogy nem tölti fel őket feleslegesen 100%-ra. Az iPhone-ban (és szinte minden más modern elektronikai eszközben) használt lítium-ion akkumulátorok kémiai felépítése miatt az akkumulátor teljes töltöttségen tartása idő előtt öregítheti azt a magasabb feszültség és az utolsó 20%-os töltés során keletkező többlethő miatt.

Ez az oka annak is, hogy az iPhone-akkumulátor töltése mindig is hosszabb ideig tartott, ahogy az közeledett a maximum kapacitáshoz. Egy 20 W-os USB-töltővel általában 30 perc alatt 50%-os töltöttségi szintet érhet el az iPhone. Ezután újabb 30 percbe telik, mire eléri a 80%-ot, majd egy órát, mire az utolsó 20%-ot. Ez az Apple szándékos döntése az akkumulátor egészségének megőrzése érdekében azáltal, hogy csökkenti a töltési áramot és lassabban juttatja be az energiát az akkumulátorba. Az utolsó 80-100%-os tartományban az iPhone ugyanolyan gyorsan töltődik egy egyszerű USB-s hálózati adapterrel, mint egy 20W+ gyorstöltő adapterrel.

Hogy egészen nyíltan fogalmazzunk, a gyorstöltés nem tesz túl jót az akkumulátornak, még alacsonyabb kapacitásnál sem. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy az Apple még a 10 W-os töltés bevezetése után is megtartotta az alap 5 W-os töltőt az iPhone dobozában. A lassabb töltési sebesség sokkal kíméletesebb az akkumulátor számára, és bőven elég azoknak, akik csak éjszakára csatlakoztatják iPhone-jukat.

 

Töltés optimalizálása iPhone 15 készüléken

 

Ezért vezette be az Apple a már ismert optimalizált akkumulátortöltést. Manapság a legtöbb ember gyorsabb, 20 W-os USB-adaptereket és 15 W-os MagSafe vezeték nélküli töltőket használ, különösen azóta, hogy az Apple már nem mellékel tápegységet az új iPhone-ok dobozában. A régi 5W-os adapterrel az iPhone-od lassan töltődött egész éjszaka, és 4-6 óra alatt könnyen elérte a 100%-os töltöttséget. Egy 20W+ adapterrel két óra alatt elérheted a 100%-ot, ahol az iPhone további öt-hat órán át ül, attól függően, hogy mennyi ideig alszol rendszeresen.

Ha az iPhone-t feleslegesen 100%-on hagyod töltődni, az nem tesz jót az akkumulátornak, ezért az Apple megalkotta az Optimalizált akkumulátortöltési algoritmust, hogy megoldja ezt a problémát. Ha ez be van kapcsolva, az iPhone éjszakai csatlakoztatásakor egy óra elteltével 80%-ra töltődik, és szinte egész éjszaka ott marad, csökkentve ezzel az akkumulátor elhasználódását. Ezután, körülbelül egy órával ébredés előtt az iPhone újra bekapcsolja a töltőáramkört, hogy feltöltse az iPhone-t, így amikor felkelsz, 100%-os töltöttséggel indulhatsz az ajtón.

A szakértők tehát egyetértenek abban, hogy az iPhone akkumulátor élettartamának meghosszabbításának a legjobb módja, ha az akkumulátort a 20% és 80% közötti tartományban tartod, ezért érdemes nem a 80%-os határ fölé vinni, hacsak nem tudod, hogy szükséged lesz az extra töltöttségre. Bár az optimalizált akkumulátortöltés nagy segítség, csak akkor működik, ha az iPhone előre tudja jelezni a használati és alvási szokásaidat.

Ezért az iPhone 15 modellekkel az Apple a Beállítások > Akkumulátor > Akkumulátor állapota és töltés alatt egy új opciót adott hozzá, amely a be- és kikapcsolható Optimalizált akkumulátortöltés kapcsoló helyett egy új töltésoptimalizálás beállítást tartalmaz, amellyel választhatsz az Optimalizált akkumulátortöltés, a 80%-os határérték opció vagy a Nincs opció között, ha az egész korlátozó rendszert teljesen ki szeretnéd kapcsolni.

 

Az új 80%-os határérték beállítás bekapcsolásával az iPhone 15 semmilyen körülmények között nem töltődik 80% fölé (kivéve persze, ha manuálisan kikapcsolod ezt a beállítást). Ez ugyan azt jelenti, hogy kevesebb energiával indulsz haza a nap folyamán, de az akkumulátorod az iPhone élettartama alatt képes lesz magasabb töltöttséget megtartani.

 

Sokak számára a 80%-os töltöttség is elegendő ahhoz, hogy átvészeljék a napot. Végül is semmi értelme annak, hogy rendszeresen úgy feküdj le, hogy az iPhone-odban még 30-40%-os töltöttség van, különösen, ha az akkumulátor élettartamát feláldozod azzal, hogy minden napot 100%-os töltöttséggel kezdesz.

 

Köszönjük a figyelmed! Ne feledd, hogy a webshopon a 15 Plus modellhez már kapható iPhone 15 üvegfólia kiegészítőnk.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük