iphone 14 plus tok

Az iPhone 14 Plus jó telefon, mégis megbukott – Miért? iPhone 14 Plus tok gyártóként szerintünk nem a méret volt a hiba

Az Apple legutóbb négy új iPhone modellt mutatott be, de a stratégia teljesen más volt, mint a korábbi években. Ezúttal ugyanis a standard iPhone 14 és az iPhone 14 Pro modellek közötti különbségek jóval jelentősebbek voltak. Ugyanakkor a bukásnak kikiáltott iPhone mini-t felváltotta az iPhone 14 Plus – de úgy tűnik, hogy ez a modell ugyanolyan piaci kudarc lett, mint az előző szériák mini változatai. De miért is lett ez így? Gondolhatnánk, hogy (ismét) a méret volt a probléma, ám ennél komplexebb az ok – iPhone 14 Plus tok gyártóként utánajártunk, hiszen számunkra is különösen érdekes, mik most az iPhone-osok igényei és mi várható a jövőben.

 

Az Apple és az iPhone stratégia

 

Először is, foglaljuk össze az Apple iPhone-stratégiáját az elmúlt években. A vállalat 2017 óta rendszerint három különböző iPhone-t mutatott be. Először jött a középkategóriás iPhone 8 és iPhone 8 Plus, melyek mellett az iPhone X volt a csúcskategóriás változat.

2018-ban a két csúcskategóriás modell az iPhone XS és az iPhone XS Max voltak, mellettük csak egyetlen középkategóriás opcióval, ami az iPhone XR volt. Ugyanez történt 2019-ben is az iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max modellekkel. 2020-ban az Apple azonban úgy döntött, hogy egy negyedik új iPhone-t is bevezet az iPhone 12 családba: az iPhone 12 minit.

Drágább „testvéreivel” összehasonlítva az iPhone 12 mini sosem számított nagy sikernek. Úgy tűnt, hogy a legtöbb vásárló a nagy képernyős telefonokat részesíti előnyben, és mindössze 100 dollárral többért megvehették a normál iPhone 12-t, amely nagyobb képernyővel és akkumulátorral rendelkezett. Az Apple 2021-ben az iPhone 13 minivel próbált még egy esélyt adni az iPhone mininek, ezúttal valamivel nagyobb akkumulátorral – de ez sem volt elég ahhoz, hogy felpörgesse az eladásokat.

Egyesek (és talán maga az Apple is) úgy gondolták, hogy egy középkategóriás, ám nagyobb képernyős iPhone sikeresebb lehet, mint az iPhone mini. Így történt, hogy 2022-ben az Apple megölte az iPhone minit, és az iPhone 14 Plusszal váltotta fel, amely ugyanolyan 6,7 hüvelykes képernyőmérettel rendelkezik, mint az iPhone 14 Pro Max, de alacsonyabb áron. Azonban hamar kiderült – bár az iPhone 14 Plus tok keresletére nem panaszkodhatunk különösebben, de a nagy képet nézve – hogy az iPhone 14 Plus egy újabb kereskedelmi kudarc.

Több iparági forrásból származó jelentés szerint az iPhone 14 Plus iránti kereslet valóban alacsony. Mi történt ismét?

 

Nem a méret, hanem az ár lehet a probléma – Az iPhone 14 Plus tok valójában pont ideális nagyságú

 

Korábban az iPhone 13 mini ára 699 dollárról, míg a normál iPhone 13 ára 799 dollárról indult, az iPhone 13 Pro modellt vásárolni szándékozóknak pedig legalább 999 dollárt kellett fizetniük. Az iPhone 11 megjelenésekor szintén 699 dollárba került – de nagy képernyővel és nagyszerű akkumulátor üzemidővel rendelkezett. Az Apple örömmel hangoztatta, hogy az iPhone 12 mini (és 13 mini) változatát ugyanannyiért dobta piacra, mint korábban, de most a vásárlók egy sokkal kisebb telefont kaptak ugyanezért az árért, érezhetően rosszabb akkumulátorral.

Bizonyára azért megvan az a célcsoport, akiket érdekel a kisebb telefonok vásárlása. Ha azonban a teljes okostelefon-piaccal hasonlítjuk össze, 700 dollárt fizetni egy 5,4 hüvelykes, közepes akkumulátorral rendelkező telefonért nem túl jó üzlet, még akkor sem, ha iPhone-ról van szó. De mi lenne, ha az Apple egy nagyobb telefonnal helyettesítené? Megtették – és mégis úgy tűnik, nem sokan érdeklődtek az iPhone 14 Plus megvásárlása iránt. Pedig az iPhone 14 Plus kifejezetten jó telefon, és semmiképp sem szeretnénk azt mondani, hogy rossz üzletet csináltál, ha ezt választottad – sőt!

 

Ha ebbe a készülékbe fektettél, ne feledkezz meg a védelméről sem:

 

Akkor mi lehet mégis az ok? Hát, nem túl meglepő módon az ár. Az iPhone 14 Pro mindössze 100 dollárral többért kapható, és azért valljuk be, többet nyújt, mint az iPhone 14 Plus.

 

Most akkor rossz telefon az iPhone 14 Plus?

 

iphone 14 plus tok

 

A korábbi években még a középkategóriás iPhone modellek is jó frissítéseket kaptak, és belülről eléggé hasonlítottak a Pro modellekre. Az iPhone 14 azonban már teljesen más készülék, mint az iPhone 14 Pro. Nincs benne az A16-os chip, nincs benne az új 48 megapixeles főkamera, sőt, még a makroobjektív és a Dynamic Island sem.

Az iPhone 14 Plus egy 900 dolláros okostelefon, amely nem rendelkezik 120 Hz-es kijelzővel vagy optikai zoommal rendelkező fotókat és videókat rögzítő teleobjektívvel.

De azt mondani, hogy az iPhone 14 Plus egy rossz okostelefon, butaság lenne. Hiszen nem az. Az A15 chip még mindig gyorsabbá teszi, mint a legtöbb versenytárs, a kamerák jók, az akkumulátor élettartamára pedig szintén nem lehet panasz. Egyszerűen csak a kis piaci rés miatt nem valószínű, hogy az Apple nagyszámú eladást várhat ettől a készüléktől vagy hogy az iPhone 14 Plus tok a legkeresettebb termékünk legyen.

 

Újabb stratégia-váltás jöhet

 

Egyes pletykák szerint az Apple fontolgatja az iPhone 15 árainak csökkentését az iPhone 14 áraihoz képest, válaszul a modellek iránti alacsony keresletre. Az egyelőre nem világos, hogy ez pontosan mekkora összeget jelentene, de az sejthető, hogy a Pro modellek ára változatlan (vagy még drágább) lesz.

Ennek ellenére a vállalat várhatóan még így is bemutat egy iPhone 15-öt és egy iPhone 15 Plus-t is. A hírek szerint azonban az Apple tervei között szerepel az is, hogy csökkentse a standard és a Pro modellek közötti szakadékot – ennek egyik jelzője például, hogy idén ezúttal várhatóan minden modellre jön az új Dynamic Island kijelző dizájn.

 

Ha iPhone 14 Plus készüléked van, IDE kattintva beszerezheted prémium iGlass iPhone 14 Plus tok és más kiegészítő termékeinket.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük