iphone 13 pro üvegfólia

Így változott az iPhone töltése az évek során, és így változik az iPhone 15-tel

Ha megvédenéd jelenlegi csúcsminőségű iPhone-odat, amíg az új megjelenésre vársz, először is csapj le például egy iPhone 13 Pro üvegfólia kiegészítőre:

 

Az Apple két hónap múlva bemutatja az iPhone 15 termékcsaládot, és vele várhatóan az iPhone 5 óta első töltőport-változást is. Sokak számára azonban semmi sem fog változni az iPhone töltésének módjával kapcsolatban. Most megnézzük, hogyan változott a töltés az évek során, mire számíthatunk idén és egy iPhone 13 Pro üvegfólia terméket is ajánlunk, ha idén még nem tervezed leváltani iPhone-odat.

 

Váltás Lightningra

 

Utólag visszagondolva kicsit furcsán hangzik, hogy az Apple mindössze öt olyan iPhone modellt készített, amely az eredeti töltőportot használta. A 16 évvel ezelőtt bemutatott eredeti iPhone ugyanazt a 30 tűs csatlakozóval rendelkező töltőportot használta, mint az iPod-család.

Mire az Apple 30 tűs csatlakozója az iPhone-ra került, ez már egy rendben lévő töltési lehetőség volt. A csatlakozó csak akkor csatlakozott, ha előrefelé nézett, de már nem rögzült a helyén a két oldalán lévő fogakkal. Az Apple csak az iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 és iPhone 4S készülékeken szállította ezt a töltőportot. Mégis, a közvélemény reakciója, amikor az iPhone 5 2012-ben áttért a jelenlegi Lightning-portra, nem volt éppen pozitív. Ez nagyrészt azért volt így, mert a 30 tűs csatlakozó bevezetése az iPod népszerűsége miatt előnnyel indult. Az sem segített, hogy az Apple 30 tűs Lightning-adaptere az iPhone 5 megjelenésekor hiánycikk volt.

 

USB-A-ról USB-C-re

Bár tény és való, hogy az iPhone több mint egy évtizede nem változtatta meg töltőportját, a vásárlók nem biztos, hogy így érzik. Az Apple a gyorsabb töltés érdekében az iPhone 11 Pro készülékkel egy USB-C Lightning-kábelt kezdett el szállítani a dobozban. Az iPhone 5-től az iPhone XS-ig (és a nem Pro 11 készülékig) USB-A Lightning-kábellel érkezett. Az Apple a töltő adaptert is mellékelte a dobozban.

Egy évvel később az Apple a bolygó megmentése érdekében nem mellékelte a dobozban a hálózati adaptert, és az USB-A – Lightning kábelt USB-C és Lightning közötti kapcsolatra cserélte az iPhone 12 esetében. Az USB-C továbbra is “az új csatlakozó” az Apple számára, annak ellenére, hogy először 2015-ben már alkalmazta egy új terméken.

 

Lightning-ról USB-C-re

Manapság az Apple lehetővé teszi, hogy USB-C-vel töltsünk mindent, a MacBookoktól és iPadektől kezdve az Apple TV távirányítókon át a Beats fejhallgatókig. Mindent, kivéve az iPhone-t.

Ez az iPhone 15 termékcsaláddal változni fog, akár tetszik az Apple-nek, akár nem. Sokunk számára már régóta esedékes a Lightningról az USB-C-re való átállás. Az Apple ragaszkodása a Lightning szállításához ennyi éven át csak rontott a közelgő átálláson. Van azonban valami más is ebben a váltásban. Egyes iPhone-felhasználók számára teljesen mindegy, hogy az Apple milyen töltőportot használ. Az Apple lecserélhetné a Lightningot VGA-ra, és ez nem számítana – mármint a töltés szempontjából.

Ez azért van, mert az Apple hat évvel ezelőtt nem lecserélte a vezetékes töltést, hanem új opcióként hozzáadta a vezeték nélküli töltési módszert is. Az iPhone X és az iPhone 8 volt az első, amelyek támogatták a Qi töltési szabványt, az iPhone 12 pedig a MagSafe segítségével jelentősen javította az élményt. Egyes felhasználók számára az iPhone töltőportja csupán már csak egy szöszgyűjtő.

Valószínűleg sok átjárás van a vezeték nélküli töltést használók és az USB-C iPhone-okat türelmetlenül várók között. Mégis, egyes iPhone-vásárlók számára a Lightningról az USB-C-re való átállás az iPhone 15-ös termékcsaláddal nem jelent majd különbséget. Csak használd ugyanazt a MagSafe töltőt az iPhone 15-ös készülékeden, amit az iPhone 12 óta használsz. Ez nem mondható el a legutóbbi nagy iPhone-portváltásról.

 

Ha amíg a 15-ös szériára vársz, megóvnád jelenlegi telefonodat, például az iPhone 13 Pro készülékedet, akkor válogass iPhone 13 Pro üvegfólia és más kiegészítőink között IDE kattintva.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük