iPhone 15 Pro MagSafe tok

Az Apple megmagyarázta, miért kell majd iPhone 15 Pro az Apple Intelligenciához (Mutatunk hozzá egy iPhone 15 Pro MagSafe tok kiegészítőt is, hogy addig be ne törd)

Ha Te pont a 15-ös széria valamelyik Pro modelljére csaptál le, akkor Neked ez örömteli hír lesz és már alig várod az Apple Intelligenciát. Addig is szerezd be készülékedhez iPhone 15 Pro MagSafe tok vagy más új kiegészítőinket, hogy biztonságban próbálhasd majd ki:

 

Nem, állításuk szerint nem azért, hogy megvegyük a legújabb iPhone-okat.

Mielőtt az Apple nemrégiben a Worldwide Developers Conference (WWDC) virtuális színpadára lépett volna, a pletykák már arról szóltak, hogy a nagy teljesítményű új AI-funkciók kizárólag a legújabb iPhone-modellekhez érkeznek majd. Így nem volt nagy meglepetés, amikor ez be is igazolódott… Mindazonáltal az Apple azon döntése, hogy az Apple Intelligence-t az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max (és a későbbi modellek) modellekre korlátozza, sokakban csalódást keltett. Volt némi zavar is, mivel a három évvel ezelőtti Macek és iPadek is bekerültek, míg a kevesebb mint egy éve megjelent iPhone 15 és iPhone 15 Plus nem. Nézzük, mivel magyarázta ezt az Apple – ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy pont ilyen készüléked van, akkor nézd meg iPhone 15 Pro MagSafe tok és üvegfólia választékunkat is, hogy annyira szerencsés is lehess, hogy be sem törik értékes telefonod.

Egyesek cinikusan úgy tekinthetnek erre, mint az iPhone-eladások fellendítését célzó stratégiára, de a leglogikusabb ok az AI-technológiák hatalmas memóriaigénye. Az Apple az összes nagy nyelvi modelljét (LLM) a készüléken futtatja a teljesítmény maximalizálása és az adatvédelem biztosítása érdekében. Ahogy a “nagy” kifejezés is sugallja, ezek a modellek jelentős mennyiségű RAM-ot igényelnek.

Gondoljunk csak bele: ha az Apple 2020-as MacBook Airben és a 2021-es iPad Próban lévő M1 chip képes az Apple Intelligence futtatására, akkor szokatlannak tűnik, hogy a körülbelül ugyanebben az időben készült A14 Bionic chip ne tudná kezelni ugyanazokat a feladatokat. Mind az A14 Bionic, mind az M1 ugyanazt a 16 magos Neural Engine-t tartalmazza, amely másodpercenként 11 trillió műveletre (TOPS) képes.

A legfontosabb különbség a régebbi iPhone modellek és a 2020-as MacBook Air között azonban a RAM mennyisége. Az A14 Bionic chippel ellátott iPhone 12 modellek 4 GB vagy 6 GB RAM-mal rendelkeznek, és ez a tendencia folytatódott az iPhone 15 és iPhone 15 Plus modellekben is. Bár az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max lényegesen erősebb A17 Pro chippel rendelkezik, az LLM-ek futtatása szempontjából a legfontosabb jellemzőjük a 8 GB RAM – az egyetlen iPhone-modellek, amelyekben valaha is ilyen mennyiségű memória volt.

 

Az Apple magyarázata

Az Apple további magyarázattal szolgált. A Daring Fireball munkatársának, John Gruber-nek a Talk Show Live at WWDC 2024 ülésen feltett kérdésére válaszolva az Apple gépi tanulásért és mesterséges intelligenciáért felelős vezető alelnöke, John Giannandrea kifejtette, hogy a döntés célja az volt, hogy az Apple Intelligence biztosítsa az emberek által elvárt teljesítményt, ami a régebbi készülékeken nem volt megvalósítható.

 

Giannandrea kijelentette:

 

 “Amikor ezeket a modelleket futtatjuk, azt következtetésnek hívják, és a nagy nyelvi modellek következtetése hihetetlenül számításigényes. Ez az eszköz sávszélességének, az Apple Neural Engine (ANE) méretének és az eszköz azon képességének kombinációja, hogy ezeket a modelleket elég gyorsan tudja feldolgozni ahhoz, hogy hasznosak legyenek. Elméletileg ezek a modellek nagyon régi készülékeken is futhatnának, de olyan lassúak lennének, hogy nem lennének hasznosak.”

 

Amikor Gruber tréfásan megkérdezte, hogy a korlátozás nem taktika-e arra, hogy több iPhone-t adjanak el, Greg Jozwiak nevetett, utalva arra, hogy ha ez így lenne, akkor az Apple az Apple Intelligence-t is korlátozta volna az újabb iPadekre és Macekre. Craig Federighi hozzátette, hogy az Apple igyekszik minél több régebbi készüléket támogatni, de kénytelen volt egy új iPhone-t tervezni kifejezetten az Apple Intelligence számára: az iPhone 15 Pro-t.

 

Federighi hangsúlyozta:

 

“Az első megközelítésünk mindig az, hogy kitaláljuk, hogyan lehet a funkciókat minél több régebbi készülékre kiterjeszteni. Ezt már többször is láthattad nálunk. Amit John Giannandrea mond, az igaz – erre van szükség. Ez a szükséges hardver. Ilyen teljesítményű modellek futtatása egy iPhone-on rendkívüli dolog, és ehhez kellett nekünk ezt a bizonyos iPhone-t megépítenünk.”

 

Arra a kérdésre, hogy a RAM tényező volt-e, Federighi és Giannandrea elismerte, hogy ez része az összképnek, de rámutatott a rendszer több dimenziójára. Federighi megjegyezte: “A RAM az egyik összetevője a teljes egésznek. Az A17 Pro nem az első neurális motorral ellátott A chip, de lényegesen nagyobb neurális motorral rendelkezik, mint elődei”.

Összefoglalva, az Apple Intelligence korlátozását a legújabb iPhone Pro modellekre elsősorban a fejlett AI-funkciók hatékony futtatásának hardveres követelményei indokolják. Ez a döntés rávilágít a memória és a feldolgozási teljesítmény fontosságára az Apple új AI-képességeinek kihasználásában, biztosítva, hogy a felhasználók az Apple készülékektől elvárt nagy teljesítményt és adatvédelmet élvezhessék.

Na, kinek van iPhone 15 Prója, hogy használhatja majd a funkciókat? Ne felejtsd el mellé iPhone 15 Pro MagSafe kiegészítődet sem!

Köszönjük a figyelmed! Ha épp a 15-ös széria valamely Pro tagjának tulajdonosa vagy, akkor csapj le iPhone 15 Pro MagSafe tok és további kiegészítőinkre is befektetésed védelméhez.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Copyright | iGlass Minden jog fenntartva.