iphone 15 pro tok

Jelentős fejlesztéseket hozhatnak az Apple következő A18 és M4 chipjei – Erre számítunk

Ha Te épp az idei szériát szerezted be, akkor lehet, hogy még nem izgat a jövő év – inkább gondoskodj új telefonod védelméről egy iPhone 15 Pro tok kiegészítővel:

 

Az Apple jövőbeli Mac- és iPhone-modelljei jelentős lökést kaphatnak a következő generációs M4 és A18 chipek bevezetésével, amelyek jelentősen továbbfejlesztett Neural Engine-t tartalmaznak, a magok számának jelentős növekedésével. A The Economic Daily News betekintést nyújtott ezekbe a fejlesztésekbe, kiemelve az AI számítási magok bővülését ezekben a processzorokban. Nézd meg, mit árulnak el róla, ha pedig inkább az idei szériát védenéd meg, mert nemrég szerezted be, akkor egy iPhone 15 Pro tok kiegészítőt is mutatunk.

A várakozások szerint az Apple termékcsaládja, beleértve az olyan eszközöket, mint az iPad, a MacBook és az iPhone, jelentős frissítésen fog átesni. Az M4 és az A18 processzorokban várhatóan jelentősen megnő a beépített AI számítási magok száma. Az Apple ráadásul idén a TSMC 3 nm-es továbbfejlesztett verziójú eljárásába fektet be, ami a chipek mennyiségét több mint 50%-kal növelheti az előző évhez képest. Ezt a lépést a fejlett csomagolási gyártási kapacitás iránti jelentős elkötelezettség kíséri, ami működési hőt ad a TSMC-nek.

A továbbfejlesztett Neural Engine lenyűgöző fejlesztéseket ígér az iOS 18-hoz, amely várhatóan gazdag lesz AI és gépi tanulási funkciókban. A közelgő iPhone operációs rendszer várhatóan generatív AI funkciókat vezet be különböző alkalmazásokban, többek között az Apple Music, az Üzenetek, a Shortcuts, a Siri és más alkalmazásokban.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrég utalt arra, hogy a vállalat a generatív AI-ra összpontosít, és még idén további részleteket ígért. Az iOS 18 bemutatása a júniusi Worldwide Developers Conference (WWDC) alkalmával várható, ami valószínűleg lehetőséget ad az Apple számára, hogy további betekintést nyújtson a generatív AI-törekvésekbe.

A továbbfejlesztett Neural Engine-t tartalmazó A18 sorozatú chipek várhatóan a szeptemberben megjelenő iPhone 16 modellekben debütálnak majd. A spekulációk szerint bizonyos generatív AI funkciók kizárólag az iPhone 16 készülékben lehetnek, összhangban a várható Neural Engine frissítéssel.

Az iPhone-ok Neural Engine-je az évek során a következőképpen fejlődött:

  • Az iPhone 8, az iPhone 8 Plus és az iPhone X 2-magos Neural Engine-t tartalmazott az Apple A11 chipjével, ami a “Bionic” család bevezetését jelentette.
  • Az iPhone XS, az iPhone XS Max és az iPhone XR egy 8-magos Neural Engine-t mutatott be az A12 Bionic lapkával, amely a későbbi modellekben az A13 Bionic-kal folytatódott.
  • Az A14 Bionic 16-magos Neural Engine-t hozott az iPhone 12 modellekbe, amelyet az A15, A16 és A17 Pro chipek a későbbi modellekben is fenntartottak, egészen az iPhone 15-ig.

Bár a Neural Engine magjainak száma nem nőtt minden évben, az Apple folyamatosan javította a magok teljesítményét. Az iPhone 15 Pro modellcsaládban található A17 Pro chip például akár kétszer jobb Neural Engine-teljesítménnyel büszkélkedhet, mint az iPhone 14 Pro és a normál iPhone 15 modellekben található elődje.

Ami a Mac-ek M-sorozatú chipjeit illeti, a legtöbb Apple Siliconnal felszerelt Mac 16 magos Neural Engine-t tartalmaz. A kivételek, mint például a Mac Studio és Mac Pro modelleket működtető M1 Ultra és M2 Ultra lapkák azonban 32 magos Neural Engine-t tartalmaznak, amelyet két M1 Max vagy M2 Max lapka kombinálásával érnek el.

Az M4 chip által hajtott Mac-ek várhatóan 2024 végén vagy 2025 elején érkeznek.

Az iparágban 2022 óta egyre nagyobb az érdeklődés a generatív AI iránt, amit az OpenAI által kiadott ChatGPT chatbot fémjelez. Más nagy szereplők, például a Microsoft és a Google is bemutattak AI chatbotokat és eszközöket, amelyek hangalapú lekérdezéseket, képgenerálást és egyebeket foglalnak magukban. Az Apple elkötelezettsége a Neural Engine továbbfejlesztése mellett összhangban van a szélesebb iparági trendekkel az AI-képességek fejlesztése terén.

 

Köszönjük a figyelmed! Ha épp idén váltottál iPhone-t, akkor nézz körül a webshopon iPhone 15 Pro tok és egyéb kiegészítőinkért jelenlegi készüléked védelméhez.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük