applewatch szíj

Így nézheted meg, milyen zónákba esik a pulzusod edzés közben és utána Apple Watch-on vagy iPhone-on (és a tökéletes AppleWatch szíj sportoláshoz)

Ha Apple Watch tulajdonos vagy és edzeni is szeretsz, akkor először is számodra is elengedhetetlen kiegészítő egy sportos AppleWatch szíj:

 

A watchOS 9 és az iOS 16 hasznos egészség- és fitneszfunkciója, hogy az Apple Watch-on és az iPhone-on is láthatod a pulzusszámzónáidat. Olvass tovább, hogy megismerd, mit is jelentenek ezek, hogyan láthatod a maximális pulzusszámodat, hogyan szerkesztheted manuálisan a zónáidat és még sok minden mást, például a tökéletes sportos AppleWatch szíj kiegészítőt is megmutatjuk.

A watchOS 9-ben az Apple Watch és az iPhone automatikusan létrehozza az öt pulzusszámzónát a Heart Rate Reserve módszer alapján. A maximális és a nyugalmi értékek minden hónap első napján automatikusan frissülnek.

Az Apple így írja le a funkciót:

 

“A szívritmuszónák a maximális pulzusszámod százalékát jelentik, és automatikusan kiszámításra és személyre szabásra kerülnek az egészségügyi adataid alapján. Az Apple Watch-on a Heart Rate Zones öt szegmensben jelenik meg – ezek a könnyűtől az egyre nehezebbig terjedő megerőltetési szintek. A Szívritmuszóna figyelésével hatékonyabbá teheted az edzésedet, és kihívást állíthatsz fel magadnak, hogy javítsd a kondíciódat.”

 

Hogyan láthatod a pulzusszámzónákat az Apple Watch-on és az iPhone-on?

 

Szívritmuszónák megtekintése edzés közben:

  • Győződj meg róla, hogy az Apple Watch-on a watchOS 9 fut, és az iPhone-on az Egészség alkalmazásban is megadtad a születési dátumodat.
  • Indíts el egy kardiófókuszú edzést, például futást vagy kerékpározást (az Apple nem osztotta meg, hogy pontosan mely edzéstípusok tartalmazzák a pulzusszámzónákat, kivéve a “kardiófókuszú” edzéseket.)
  • Lapozz lefelé az első edzés képernyőn, hogy lásd a pulzusszámodat és azt, hogy melyik zónában van.

 

Szívritmuszónák megtekintése edzés után

  • Az edzés után az iPhone-on a Fitness alkalmazásban megtekintheted a pulzusszám-zónák adatait.
  • Válassz egy edzést a fő összefoglaló képernyőről, vagy koppints a gyűrűkre vagy a Show More (Továbbiak megjelenítése) gombra, ha másik időpontot/edzést szeretnél választani.
  • Ha kiválasztottál egy edzést, görgess lefelé, amíg meg nem jelenik a Szívritmus, majd koppints a Továbbiak megjelenítése elemre.

 

Most látni fogod, hogy mennyi időt töltöttél az egyes pulzusszámzónákban. A pulzusszámzónák automatikusan létrehozásra kerülnek az életkor, magasság és súly alapján, de manuálisan is módosíthatod őket (ez általában haladó sportolók számára hasznos).

Menj az Apple Watch-on a Beállítások > Edzés > Pulzusszámzónák menüpontba, és válaszd a Kézi menüpontot a tetején; vagy iPhone-on lépj az Apple Watch alkalmazásba > Edzés > Pulzusszámzónákhoz, majd válaszd a Kézi beállításokat a tetején.

A maximális pulzusszám túllépését az egészségügyi szakemberek nem tartják biztonságosnak. Az ajánlott maximális pulzusszám megtekintéséhez: menj az Apple Watch-on a Beállítások > Edzés > Pulzusszámzónák menüpontba, és lapozz lefelé a maximális pulzusszámod megkereséséhez; vagy iPhone-on menj az Apple Watch alkalmazásba > Edzés > Pulzusszámzónák menübe, és lapozz lefelé a maximális pulzusszámod megtalálásához.

 

Mit is jelentenek a pulzusszámzónák?

A pulzusszámzónák megértése több szempontból is hasznos lehet. De néhány a legpraktikusabb alkalmazási módok közül a pulzusszám-edzés (megfelelően pihentetni vagy hajtani magad), a zsírégető vagy szénhidrátégető pulzusszámzónák megcélzása, valamint a tudatosság azok számára, akiknek egészségügyi problémájuk van.

Ha bővebben is érdekel a téma, akkor ITT találsz egy hasznos cikket arról, hogy megértsük, milyen kalóriákat égetünk el a különböző zónákban. Ez nem fog közvetlenül megfeleltetni az Apple Watch öt pulzusszámzónájának, de jó kiindulópont.

Használhatod a maximális pulzusszámodat arra is, hogy kiszámítsd az alábbi számításokból származó számokat:

Alacsonyabb intenzitású zóna: A maximális pulzusszámod 50-60%-ával edzel. Ezen a ponton az elégetett kalóriák 85%-a zsír. A hátránya? Összességében kevesebb kalóriát égetsz el, mintha magasabb intenzitással edzenél. Általában ezt a zónát tudod a leghosszabb ideig fenntartani.
Mérsékelt zóna: A maximális pulzusszámod 60%-70%-án edzel. Az elégetett kalóriák nagyjából 65%-a zsír.
Aerob zóna: Ha a maximális pulzusszámod 70%-80%-án dolgozol, az aerob zónába kerülsz. Az elégetett kalóriák körülbelül 45%-a zsír. De összességében több kalóriát égetsz el, mint a többi pulzusszámzónában. Általában ezt a zónát tartod fenn a legrövidebb ideig.

 

Te mit sportolsz? Mennyire tartod hozzá hasznosnak az Apple egészségügyi funkcióit?

 

 

Köszönjük a figyelmed! IDE kattintva beszerezheted iGlass Sport Band AppleWatch szíj termékünket az edzések tökéletes kiegészítőjeként.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük