applewatch szíj

Kardiófitneszszint: így figyelmeztet az okosórád vagy a telefonod, ha veszélyesen rossz kondiban vagy – eláruljuk, hogyan nézd meg (és AppleWatch szíj tippet is adunk a sportolás mellé)

Ha AppleWatch tulajdonos vagy és többek között sportoláshoz is használod az okosórádat, akkor kezdd egy új, sportos és stílusos AppleWatch szíj beszerzésével, amihez van egy szuper tippünk:

 

Az Apple Watch egyik értékes, ám kevésbé ismert egészségügyi funkciója a kardiófitneszszint. A mérés alapja a VO2 max, amelyet az Apple Watch három konkrét edzés rögzítésekor tud megbecsülni. Kövesd végig útmutatónkat, hogyan használhatod a Cardio Fitness funkciót az Apple Watch-on és az iPhone-on, beleértve azt is, hogy miért fontos, hogyan állíthatod be, és hogyan mérheted/nézheted meg a kardiófitnesz szinteket. Mindemellé pedig egy szuper, sportos és stílusos AppleWatch szíj kiegészítőt is mutatunk a teljes élmény érdekében.

Akár még csak nemrég szereztél be egy Apple Watch-ot, akár már egy ideje rendelkezel vele, de még nem használtad a Cardio Fitness funkciót, jó, ha tudod, hogy ez egy értékes adat, amit érdemes megértened és használnod. Az Apple így írja le:

 

“A kardiofitness a VO2 max mérése, ami a szervezeted által edzés közben maximálisan felvehető oxigénmennyiséget jelenti. A kardiofitness-szinted erős mutatója az általános fizikai egészségednek, és előrejelzője a hosszú távú egészségi állapotodnak.”

 

Azért pontos mutatója az általános egészségi állapotnak, mert a kardiofitness a “szervezet oxigénfelvételre, keringésre és felhasználásra való képességének” mérésén alapul. Bár összefüggés van az alacsony kardiofitness-szint és a jövőbeli egészségügyi problémák között, megvan a lehetőséged arra, hogy következetes és intenzívebb aerob edzéssel javíts a fittségeden. A szív egészségének további fontos mutatója a szívritmus-variabilitás (HRV).

 

Hogyan kell használni a kardio fitness Apple Watch és iPhone eszközökön?

A beállításhoz Apple Watch Series 3 vagy újabb Apple Watch szükséges.

  • Ha még nem állítottad be korábban, nyisd meg az iPhone-on az Egészség alkalmazásodat.
  • Koppints az Összefoglalóra, majd húzd lefelé az alsó rész közelében, és keresd meg a Cardio Fitness menüpontot (a “Get More From Health” alatt – a Browse > Heart > Cardio Fitness alatt is megkeresheted).
  • Válaszd a kék Beállítás gombot.
  • Kövesd az utasításokat, például az egészségügyi adataid megerősítését (legalább 20 évesnek kell lenned).
  • Kiválaszthatod az Alacsony kardiófitneszszint értesítések bekapcsolását.
  • Mostantól az Egészség alkalmazásban a Szív szekcióban megjelenik a kardiófitneszszint.

 

Hogyan mérjük a kardiofitneszszintet az Apple Watch-on

Az Apple szerint:

Az Apple Watch Series 3 és újabb modellek képesek a pulzusmérő és mozgásérzékelő segítségével rögzíteni a VO2 max. becsült értékét, amikor Ön Kültéri gyaloglás, Kültéri futás vagy Túrázás edzést végez az Edzés appban. Az Apple Watch a 14 és 65 ml/kg/perc közötti tartományban képes rögzíteni a VO2 max. értékét, amely a 20. életévüket betöltött felhasználóknál lesz kiértékelve. A kezdeti becsléshez legalább 24 órán keresztül kell viselnie az Apple Watchot, majd több Kültéri gyaloglás, Kültéri futás vagy Túrázás edzést,* valamint passzív méréseket is el kell végeznie az órával.

A funkcióval kapcsolatos további részleteket az Egészség alkalmazás Kardiofitnesz részlegében olvashatsz. A kardiofitness-szintek még a korábban elvégzett szabadtéri séta/túra/futás edzések esetében is megjelennek. A kardiofitness felső részén található időkeret ikonokra koppintva napi, heti, havi és éves adatokat láthatsz.

Az Apple megjegyzi, hogy a kerékpározás egy másik nagyszerű aerob edzés a kardiofitness javítására, de egyelőre a kerékpáros edzések az Apple Watch-on nem rögzítik a kardiofitness méréseket.

 

Mi a helyzet iPhone-on?

 

iPhone-on is bármikor megnézheted a kardiofitness-szinteket az iPhone-on az Egészség alkalmazással.

  • Koppints a Böngészés > Szív > Kardiofitnesz menüre.
  • Érintsd meg a kék “Összes kardiofitness-szint megjelenítése” elemet az összes rendelkezésre álló adat megtekintéséhez.
  • Most láthatod, hogy mely hónapokban voltál az alacsony, az átlag alatti, az átlag feletti és a magas kategóriában.
  • Ha véletlenül van egy másik eszközöd, amely méri a VO2 max-ot (vagy szakszerűen megméretted), akkor a jobb felső sarokban lévő “Adatok hozzáadása” lehetőségre koppintva manuálisan is hozzáadhatod a méréseket.

Az Egészség alkalmazásban bővebben olvashatsz arról, hogy miért fontos a kardiofitnesz, és hogyan növelheted azt – de eláruljuk, hogy a legegyszerűbb és legnagyobb tényező az aerob edzés intenzitásának és gyakoriságának növelése.

Te használsz AppleWatch (és persze AppleWatch szíj) kiegészítőt? Melyek a kedvenc fitnesz funkcióid?

Köszönjük a figyelmed! Ha Apple Watch tulajdonos vagy, IDE kattintva beszerezheted Sport Band AppleWatch szíj kiegészítőnket 42-44-45 mm méretben, ITT pedig ugyanezt a sportos AppleWatch szíj termékünket 38-40-41 mm-es változatban okosórádhoz.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük