iphone tok

Íme az Apple Vision Pro, az Apple várva-várt kevert valóság szemüvege – Ezt mondják az első kipróbálók

 

Mielőtt rátérnénk az újdonságokra, ne feledkezzünk meg egy fontos dologról: ha ezt a hírt is épp az iPhone-odon olvasod, akkor először is gondoskodj egy iPhone tok beszerzéséről, hogy még sok hasonlóan izgalmas újdonságot megtapasztalhass, tudván, hogy készüléked tökéletes biztonságban van:

 

Elérkezett a várva-várt pillanat, amit mi az iGlass-nél iPhone tok és Apple kiegészítők gyártóiként kiemelten nagy izgalommal figyeltünk: az Apple hivatalosan is bemutatta az Apple Vision Pro headsetet, azaz az új kiterjesztett valóság platformját egy vegyes valóság headset formájában. Az Apple szavaival élve: “ez az első olyan eszköz, amin keresztül nézünk, nem pedig ránézünk.” Az eszköz állítólag digitális tartalmakat kever a minket körülvevő térbe – a vállalat ezt az új technológiát térbeli számítástechnikának nevezi, és, csak hogy néhány korai véleményt említsünk: sokak szerint ez az eszköz az Apple legnagyobb dobása az iPhone óta, a metaverzum életre keltése és a vegyes valóság jövője.

Olvass tovább, hogy megtudd, pontosan mit is tud ez az eszköz, mennyiért juthatunk hozzá és mit mondtak róla az első tesztelők.

 

Mi is az Apple Vision Pro?

 

iphone tok

 

Kezdjük is néhány mondattal a bemutatóról: a Vision Pro-t a szemed, a kezed és hangod vezérli. Érintsd meg ujjaiddal a kiválasztáshoz, lapozz a görgetéshez. A Vision Pro tervezési célja az elszigeteltség megszüntetése. Az EyeSight a külső kijelzőn keresztül jeleníti meg a szemed és az arckifejezéseid. Miközben teljesen elmerülsz az élményben, más animációt mutat. Ha valaki a közelben van, akkor az passthrough révén eléd tárul, és a szemeid újra megjelennek. Az Apple Vision Pro a jövő év elején lesz elérhető.

Az AR és VR alkalmazások támogatására kifejlesztett Vision Pro egy önálló headset, amely innovatív kialakítással rendelkezik, és nincs szükség külön vezérlőre. Ehelyett a több külső és belső érzékelő és kamera használatának köszönhetően az Apple azt tervezi, hogy teljes mértékben a hangbevitelre és a kéz-szem gesztusokra támaszkodik. Mindezek tetejébe az Apple egy új funkciót hozott létre EyeSight néven, amely a headset külsején található, zökkenőmentesen ívelt kijelzőt használja, hogy az emberek láthassák a felhasználó reakcióit, miközben valaki viseli az eszközt.

Hogyan néz ki az Apple Vision Pro? Képzelj el egy síszemüveget. A legmenőbb, legfancybb síszemüveget, amit valaha láttál. Annyi biztos, hogy jobban néz ki, mint bármely más AR vagy VR headset, amit eddig a piacon láttunk. Maga a tényleges headset meglehetősen vékony, és az eszköz súlyának és méretének nagy részét a körülötte lévő szövetből készült pajzs és a hátulján lévő nagy, plüssből készült sáv adja. A szemüveg enyhén ívelt, és úgy tűnik, szépen körülöleli majd a legtöbb arcot. Az egész szép ezüstös színű, egészen a bal oldalon kijövő kábelig és az alján lévő iPhone méretű akkumulátorig, amely kétórás üzemidőt biztosít.

Ami az optikát illeti, a Vision Pro egy saját fejlesztésű háromelemű lencsét használ, kettős 4K mikro-OLED kijelzővel, amely az Apple szerint összesen 23 millió képpontot biztosít. A belső oldalon IR-kamerák és LED-világítók találhatók, míg a készülék külsején LiDAR és hagyományos kameraérzékelők egyaránt megtalálhatók.

 

Mire és kinek jó?

 

iphone tok

 

Az Apple Vision Prón használhatod az olyan ismerős alkalmazásokat, mint a Safari, miközben képes vagy interakcióba lépni a valós világban lévő tárgyakkal vagy emberekkel. Az Apple azt is elmondta, hogy létrehozza az App Store egy új, speciális verzióját kifejezetten a Vision Pro számára, amely az új AR- és VR-szoftverek letöltésének fő módja lesz. És bár a Vision Pro-t elsősorban otthoni használatra tervezték, az Apple szerint az olyan alkalmazások új verzióinak köszönhetően, mint a FaceTime, a headset kiváló együttműködési eszköz az úton lévők számára is.

A hagyományos videohívásokkal ellentétben a Vision Pro felhasználóit az Apple által perszónának nevezett személyiség fogja képviselni, amely a felhasználó digitális reprezentációja. Ezt a headset szenzorainak adatai és egy új gépi tanulási algoritmus hozzák létre. Mindeközben azok, akik komolyabb munkát szeretnének végezni, a Vision Pro-t egy Magic Keyboard billentyűzettel és trackpaddel is párosíthatják, hogy egy hagyományosabb asztali konfigurációt hozzanak létre.

A Vision Pro egy másik újítása az Apple első 3D-s kamerájának beépítése. Az Apple szerint a kamera különleges pillanatok megörökítésére használható, hozzáadott mélységinformációkkal. Alternatívaként, ha csak a tévézés vagy filmnézés szórakoztatóbb módjaként szeretnéd használni a headsetet, arra is van külön mód. Ami a játékokat illeti, az Apple szerint a Vision Pro több mint 100 különbözőt támogat az Apple Arcade könyvtárából, a headset pedig PS5 vagy Xbox kontrollerrel is párosítható.

Ha ezt az iPhone-odon olvasod, akkor most állj meg egy másodpercre, és nézd meg, van-e már MagSafe iPhone tok vagy hagyományos iPhone tok kiegészítőd, hogy biztonságosan böngészhess tovább!

 

A visionOS

 

Az egész headsetet az Apple visionOS hajtja, amely a vállalat új R1 chipjével és egy M2 processzorral együttműködve biztosítja az Apple leírása szerint érzékeny, zökkenőmentes önálló teljesítményt. A Vision Pro-t működtető szoftver tehát a visionOS, amelyet az Apple úgy jellemez, mint “az első olyan operációs rendszert, amelyet az alapoktól kezdve a térbeli számítástechnikára terveztek“. A visionOS a MacOS-sel és az iOS-szel közös alapblokkokat használ, de egy “valós idejű alrendszerrel” egészíti ki a Vision Pro interaktív vizuális eszközök feldolgozását.

 

Új hitelesítési rendszer: az Optic ID

 

Annak érdekében, hogy a Vision Pro megfeleljen az Apple biztonsági céljainak, a headset egy új Optic ID hitelesítési rendszert kap, amely a személy íriszét használja a készülék feloldásához és bejelentkezéséhez. Emellett az Apple azt állítja, hogy az Optic ID adatai mind teljesen titkosítva vannak, mind pedig csak helyben tárolódnak, míg a felhasználó tekintetének helyére vonatkozó információk nem kerülnek megosztásra harmadik féltől származó alkalmazásokkal vagy weboldalakkal.

 

Mennyibe fog kerülni az Apple Vision Pro?

 

Az Apple új termékének ára 3499 dollárról indul, és jövőre kerül a piacra, elsőként az Egyesült Államokban. Mire Európába érkezik, várhatóan 4000 euró körüli áron lesz elérhető. Persze valószínűleg nem mindenki engedhet majd meg magának egy ilyen borsos árú készüléket. De ha az Apple fel tudja kelteni a fogyasztók érdeklődését a térbeli számítástechnika gondolata iránt, akkor nagyobbat tud majd szólni, amikor elkerülhetetlenül bemutat egy megfizethetőbb változatot. A jó hír, hogy azok az ügyfelek, akik időpontot foglalnak egy Apple Store-ban, a Vision Pro megvásárlása előtt bemutatót élvezhetnek, és lehetőségük lesz személyre szabni a készüléket. Az árat figyelembe véve vörös szőnyeges bánásmódra számíthatnak…

 

Mit mondtak róla az első kipróbálók?

 

Bár sokan felvonták szemöldöküket az ár hallatán, a kezdeti vélemények meglehetősen pozitívak, sőt, a kipróbálók nagy része szerint az Apple akkorát alkotott, hogy a készülék megéri az árát.

“Amikor a 30 perces bemutató után levettem a Vision Pro-t, kissé zavartnak éreztem magam. Nem feltétlenül rossz értelemben, de olyan érzés volt, amit még soha nem tapasztaltam. Épp most tapasztaltam meg valamit, ami egy másik világba repített… miközben némileg kapcsolatban maradtam a körülöttem lévő “valódi világgal”. A Vision Pro-val szerzett tapasztalataim során az Apple többször is hangsúlyozta, hogy a headset milyen különböző módon tart kapcsolatot a körülötted lévő világgal. Például balra és jobbra tudtam nézni, hogy lássam a másik két embert, akik velem együtt voltak a demóteremben.”

– mondta a 9to5 Mac tesztelője, Chance Miller.

 

“Az összes többi VR-cég nagy bajban van, mert az Apple megemelte az ingerküszöböt” – mondta Rony Abovitz, a kiterjesztett valóság szemüvegeket gyártó Magic Leap alapítója és korábbi vezetője. “Most letették a kesztyűt az olyan cégeknek, mint a HTC, a Samsung és a Meta, hogy üldözzék őket. Egy csapásra mindannyiukat felülmúlták”.
Munster a Deepwater Asset Managementtől azt mondta, hogy kezdetben “sokkolta” a 3500 dolláros ár, és az ügyfeleinek írt egy feljegyzést, amelyben hangsúlyozta csalódottságát. De miután használta, elismerte, hogy a nézőpontja “teljesen” megváltozott. “Szerintem jó áron van” – módosította álláspontját.
Te mit gondolsz az Apple Vision Próról, szerinted tényleg van értelme és lehet akkora dobás, mint annak idején az iPhone volt? Beszereznéd, vagy elgondolkodnál, ha jönne egy pénztárcabarátabb verziója?

Köszönjük a figyelmed! Ha igazi Apple rajongó és iPhone-os vagy, akkor IDE kattintva beszerezheted prémium iPhone tok és egyéb prémium almás kiegészítőinket a webshopon készülékeid tökéletes és stílusos védelméhez.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük