iphone tok

A digitális biztonság alapszabályai – Te hányat tartasz be? Teszteld magad és nézd meg iPhone tok ajánlásunkat is a külső védelemhez

 

Ha épp egy iPhone-ról olvasod ezt, akkor mielőtt rátérnénk a cyberbiztonságra, szerezz be egy prémium iPhone tok kiegészítőt is, mert az iPhone-od külső védelme is épp ugyanannyira fontos:

 

A hacker eszközök egyre okosabbá válásával minden eddiginél fontosabb, hogy jó jelszóhasználati szokásokat tartsunk fenn – vagy kijavítsuk a gyenge pontjainkat. Ragadd meg az alkalmat arra is, hogy megoszd a legjobb biztonsági gyakorlatokat barátaiddal vagy családtagjaiddal, vagy nézd meg, hogy Te magad a helyzet magaslatán vagy-e cyberbiztonság téren. Íme néhány fontos módszer a jelszavak ellenőrzésére és a biztonság javítására, valamint egy iPhone tok javaslat a tökéletes külső védelemhez is.

A közelmúltban láttunk néhány jelentést, amelyek rávilágítottak arra, hogy a hackereszközök egyre erősebbek, és hogy az átlagos jelszavak mennyire gyengék, különösen a legújabb mesterséges intelligenciával. Egy tanulmány 30 különböző ország 200 leggyakoribb jelszavát tárta fel, és azt, hogy ezek 83%-a “kevesebb mint egy másodperc alatt” feltörhető.

 

Nézd át a több helyen is használt jelszavaidat!

A legtöbb jelszókezelő, köztük az Apple beépített jelszókezelője az iOS és a macOS operációs rendszerekhez tartalmaz biztonsági ajánlásokat, amelyek kiemelik, hogy mely jelszavakat használták újra több weboldalon, vagy melyek kerültek veszélybe egy adatszivárgás során. Ez iPhone-on a Beállítások alkalmazás > Jelszavak > Biztonsági ajánlások menüpont tetején nézhető meg.

Cseréld az újra használt jelszavakat erős, automatikusan generált jelszavakra – erről bővebben alább írunk. Valamint ne felejtsd el rendszeresen felülvizsgálni a biztonsági ajánlásokat.

Pro-tipp: A túlterheltség elkerülése érdekében törekedj arra, hogy ezek közül naponta egyet vagy kettőt frissíts, ha a lista hosszú – de mindenképpen kezdd a legérzékenyebb fiókokkal, például a pénzügyi fiókokkal.

Ha ingyenes jelszókezelő opciót szeretnél választani, az Apple beépített kulcstára remekül működik, és ha az iCloud Keychaint használod, az végponttól végpontig titkosított.

 

Használj automatikusan generált jelszavakat!

 

Amikor új jelszavakat hozol létre vagy jelszavakat frissítesz, győződj meg róla, hogy a jelszókezelőn keresztül automatikusan generált jelszavakat használsz. Az automatikusan generált jelszavak legyenek olyan hosszúak, amennyit csak a weboldal vagy a szolgáltatás a legnagyobb biztonság érdekében lehetővé tesz.

 

Használd a két- vagy többfaktoros hitelesítést – de ne SMS-sel!

 

Az ezt támogató fiókok esetében kapcsold be a kétfaktoros hitelesítést (2FA) vagy a többfaktoros hitelesítést (MFA). Kerüld azonban az SMS-alapú 2FA/MFA használatát, mivel az sebezhető a SIM-csere-támadásokkal szemben.

 

Ne írd be manuálisan a jelszavaidat nyilvános helyeken!

Lehet, hogy ez nyilvánvalónak hangzik, de egyre több olyan rosszindulatú támadásról hallani, amikor a támadók nyilvános helyeken, például bárokban, bevásárlóközpontokban stb. figyelik a felhasználók iPhone-jelszavainak beírását, majd ellopják a készüléket a kezükből.

Szerencsére ez ellen könnyű védekezni, ne írd be kézzel a jelszavaidat nyilvános helyen – helyette használj Face ID-t vagy Touch ID-t, vagy takard le a képernyőt, ha kézzel kell beírnod a jelszavadat valahol.

 

Ne használj nyilvános WiFi hálózatokat!

 

Erről ebben a cikkünkben többet is megtudhatsz, a lényeg, hogy ezzel is nagy veszélnek teszed ki a cyberbiztonságodat.

 

Apple Advanced Data Protection (Fokozott adatvédelem)

2022 végén az Apple bejelentette és először az Egyesült Államokban indította el az Advanced Data Protectiont, amely 2023-ban további országokba is megérkezik. Mostantól az iCloud-adatok 23 kategóriája rendelkezik végponttól végpontig tartó titkosítással, ha a funkciót engedélyezik.

 

Egy jövő jelszavak nélkül: Passkeys

 

Bár a teljes jelszó nélküli jövő még messze van, a Passkeys tűnik a legvalószínűbb útnak, amely elvezet minket oda. A Passkeys egy olyan technológia, amelyet a FIDO Alliance – az Apple, a Google, a Microsoft és más cégek partnersége – hozott létre. Az ötlet lényege, hogy a hagyományos jelszavaktól eltávolodva biztonságos hitelesítési módszerekkel, például arcfelismeréssel vagy biometriával jelentkezzünk be anélkül, hogy valaha is jelszót kellene létrehoznunk vagy beírnunk. Az Apple a macOS Venturába és az iOS 16-ba beépített jelszókulcs-támogatással rendelkezik, de a weboldalak és szolgáltatások támogatása még mindig minimális. Azonban könnyen lehet, hogy ez a jövő már nem is annyira távoli.

 

Te mennyire veszed komolyan a digitális biztonságodat? Hány “szabályt” tartasz be?

 

Köszönjük a figyelmed! IDE kattintva megnézheted iPhone tok és egyéb iPhone kiegészítőinket is a webshopon, hogy a telefonod külső védelme is biztosítva legyen. Nemcsak iPhone tok, hanem AirPods tok kiegészítőket is találsz IDE kattintva.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük